open-navfaktor-logo
search
"Nelogičan potez"
Ruska ambasada prijeti "posljedicama" zbog učešća Džaferovića na Krimskoj platformi
Ambasada Ruske Federacije u Bosni i hercegovini oglasila se povodom učestvovanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na Krimskoj platformi, saopćivši kako su "izuzetno razočarani takvom odlukom".
24.08.2022. u 19:47
get url
text

Navode da je ona donesena "van konsenzusa neuravnoteženom odlukom pojedinih članova Predsjedništva BiH" i da je na taj način "Sarajevo odustalo od svog prošlogodišnjeg stava da ignoriše ovakav sumnjivi skup".

- Rusija je više puta naglašavala da pitanje državne pripadnosti Krima, a koje je riješeno u punom skladu sa normama međunarodnog prava i voljom naroda poluostrva, jeste zatvoreno. Nikakvi naporni pokušaji, praćeni glasnim propagandnim brbljanjem, ne mogu promijeniti svršeni čin. Pseudoargumenti u vezi izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom u kontekstu ruske specijalne vojne operacije ne drže vodu. Radi se o borbi protiv prihvaćene kijevskim režimom neonacističke ideologije, a koja se svakodnevno oličava u sadističkom ubijanju civilnog stanovništva, uključujući djecu, i to na podli način - navode iz ruske ambasade.

Stoga, dodaju dalje, "stav određenih bosanskohercegovačkih političara se shvata kao apsolutno nelogičan".

- Oni deklariraju svoj antifašizam i odmah ponavljaju kijevske nacionalističke parole i skandacije. Ne vidjeti nacističku komponentu u djelovanju zvaničnog Kijeva znači nemati ni razuma ni srca. Ništa osim žaljenja ne izaziva težnja pojedinih političkih predstavnika bošnjačkog naroda da se neselektivno, suprotno dejtonskoj proceduri konsenzusa o vanjskopolitičkim pitanjima, pridruže nezakonitim antiruskim ograničenjima. Takvu servilnost prema Zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih država - navode dalje.

Dodaju i kako su "više puta davali izjave i iznosili argumente da Rusija u svojstvu garanta Mirovnog sporazuma, ni na koji način nije zainteresirana za destabilizaciju BiH".

- Sve priče o takozvanom malignom uticaju Moskve raspiruju naši zapadni oponenti, koji nastoje da zadrže Bosnu i Hercegovinu u potlačenom, bukvalno porobljenom stanju, uprkos svim slatkim riječima o "evropskom raju". Moskva ne riječima već djelima pokazuje koje prednosti mogu izvući i privredni subjekti i obični građani BiH od ravnopravne i obostrano korisne saradnje sa Rusijom u vrijeme kada je u stvari cijela Europa u strahu od neminovnih ekonomskih kataklizmi. Još jednom pozivamo naše partnere iz BiH da budu razumni i uravnoteženi. U suprotnom odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosit će oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana nego nalozima vanjskih mentora - navodi se u saopćenju objavljenom na Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.