Posebna sjednica NSRS-a u Banjoj Luci na dnevnom redu ima samo jednu tačku, a to je "Informacija o međunarodnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske".

VEZANI TEKST - Nakon saslušanja u Tužilaštvu: Selak otkrio ko su osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH

Govoreći o historijskim vezema ruskog i srpskog naroda, Selak je naveo niz situacija iz prošlosti koje su razlog zašto, kako je kazao, Srbi vole Rusiju.

Predsjednik SPS-a je u sali NSRS-a poručio kako je ruski car Nikolaj Romanov pomogao vaskrs Srbije i omogućio "slobodarski pucanj" Gavrila Principa, da "ne bude pucanj u prazno", mada je tada Princip osim austrougarskog prijestolonasljednika nadvojvode Ferdinanda ubio i njegovu trudnu ženu Sofiju, prenosi N1.

- Volimo Rusiju zato što je car Nikolaj Romanov spasio iscrpljenu srpsku vojsku nakon golgote u Albaniji, pomogao vaskrs Srbije i omogućio slobodarski pucanj Gavrila Principa da ne bude pucanj u prazno. Volim Rusiju jer je spriječila da moj srpski narod dobije vještačku historijsku konotaciju genocidni narod - kazao je Selak.

U nastavku obraćanja je negirao genocid u Srebrenici.

- Moram naglasiti da postoje neki koji prihvataju kvalifikaciju događaja u Srebrenici kao genocid i još je žalije što sjede u Vladi RS-a. To malo kukolja ne znači da žito nije zdravo i da naše klasje ne stoji uspravno - rekao je Selak.

Poručio je da RS treba da unapređuje "neraskidive veze sa maticom Srbijom".