open-navfaktor-logo
search
Video konferencija
S Grbavice dali prijedlog za nastavak sezone: Koliko će FIFA-inog novca pripasti bh. premijerligašima?
Treća video konferencija između rukovodstva FSBiH i klubova Premijer lige nije ponudila nikakvo adekvatno rješenje, makar kada je riječ o nastavku takmičenje, koje je i dalje miruje nakon što je prije skoro dva mjeseca prekinuto zbog pandemije koronavirusa.
08.05.2020. u 17:06
get url
text

Nakon što je Izvršni odbor FSBiH danas, a nakon jučerašnje sjednice, saopćio da nastavka fudbalske sezone neće biti bez prethodne saglasnosti entitetskih vlasti, čini se da se nastavak sezone još ne nadzire.

Kako smo uspjeli saznati jedini konkretan prijedog na današnjem sastanku imao je FK Željezničar. Klub s Grbavice je predložio da se 12 premijerligaša na osnovu trenutnog plasmana podijeli u tri mini-lige.

Timovi od prvog do četvrtog mjesta (Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac) borili bi se za titulu prvaka, a svako sa svakim bi igrao po dva puta. Identičan format bi bio i u preostale dvije mini-lige, s tim da bi se četiri posljednjeplasirana kluba (Sloboda, Mladost, Čelik i Zvijezda 09) borila za opstanak.

I timovi od pete do osme pozicije (Tuzla City, Radnik, Široki Brijeg i Velež) imali bi se za šta boriti jer bi prvoplasirani iz ove lige, jer bi pobjednik ove lige, u slučaju da Željezničar ili Zrinjski osvoje Kup BiH, razigravao sa četvrtoplasiranim timom i mini-lige za prvaka za mjesto koje vodi u Evropu.

Pojedini učesnici sastanka, kako nezvanično saznaje Faktoru, nisu mogli vjerovati da će se pojedina prvenstva u okruženju nastaviti prije našeg, iako je pandemijom virusa COVID-19 u tim zemljama (Srbija i Hrvatska) zaraženo mnogo više osoba.

Na kraju vrijedi kazati kako bi klubovima PLBiH od finansijske pomoći koja je stigla iz FIFA-e trebalo pripasti po 60.000 KM, plus 15.000 KM za potrebe dezinfencionih sredstava na stadionima.

Uz to na svim stadionima, bi trebala biti izgrađena i soba za dezinfekciju, koja bi u budućnosti bila mjesto za VAR-sobu.

Na sastanku je bilo riječ i u nastavku Kupa BiH. Bilo je prijedloga da se u završnici najmasovnijeg domaćeg takmičenja igra po jedna utakmica, a sve bi se utakmice Kupa odigrale u periodu od 1. do 29. jula, no sastanak je okončan bez da je ijedan od prijedloga usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.