open-navfaktor-logo
search
U zgradi Delegacije EU-a
Sa Palmerom i Eichhorst: Dešava se ofanziva HDZ-a, kaže Dunović; Ćudić svjesno obmanjuje javnost
Danas su u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu nastavljeni pregovori o ustavnoj i izbornoj reformi. Na sastanku sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewom Palmeromom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst prisustvovali su, među ostalima, predstavnici Naše stranke, SBB-a i Demokratske fronte (DF).    
02.12.2021. u 11:27
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović o pregovorima: Izbor člana Predsjedništva BiH i blokada u FBiH moraju se istovremeno rješavati

Predstavnica Naše stranke Sabina Ćudić smatra da je ovaj sastanak potvrdio da su stranke opozicije, a prije svega Naša stranka i SDP uspjeli "osujetiti dogovor SDA i HDZ-a koji je započet u Mostaru".

- Ova tema se uspjela nametnuti u proteklom periodu, a da funkcionalnost Federacije BiH nije bila incijalna tema interesovanja međunarodne zajednice kao ni SDA i HDZ-a. U tom smislu uspjeli smo u najboljem slučaju zaustaviti taj plan, a u najgorem slučaju dobiti na vremenu da daljnim diplomatskim i domaćim naporima zaustavimo etnifikaciju Bosne i Hercegovine i kreiranju treće izborne jedinice - kazala je Ćudić, svjesno pokušavajući obmanuti javnost jer iz ranijih izjava Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, vidljivo je da je ta stranka itekako insistirala i na pitanju Federacije BiH. 

Ćudić navodi da je u tom smislu ilustrativni primjer spominjana Komisije za vrijednosne papire koja je problematizirana kao primjer nefunkcionalnosti Doma naroda.

- Mi smo na to odgovorili da je koalicija SDA i HDZ nezakonito imenovala tu komisiju i to će vrijeme pokazati - istakla je.

VEZANI TEKST - Eksperti traže rješenje: Kako zaštititi poziciju Hrvata, ali istovremeno i volju većine u FBiH

 

Predstavnik DF-a i potpredsjednik FBiH Milan Dunović je kazao kako je danas isključivo bilo govora o Federaciji, ali po njegovom dojmu ne da nije bilo pomaka, nego prestavnici međunarodne zajednice na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a.

- Jedna od stvari koju traže je povezana sa stavom HDZ-a koji kažu kako kako presuda Ljubić nije implementirana i da treba mijenjati Ustav Federacije. Oni tvrde kako Ustav FBiH nije u skaldu s Ustavom BiH. Ja sam kazao stav Demokratske fronte da je presuda implementirana jer je brisan sporni član zakona - rekao je Dunović.

Smatra da je "smiješno govoriti da ustavi nisu u skladu jedan s drugim"

Naveo je i to kako je Borjana Krišto svojevremno tražila ocjenu ustavnosti člana Ustava FBiH, pa kad je shvatila da tu nema problema, onda je apelaciju povukla.

- Dešava se ofanziva HDZ-a - naglasio je.

{$galerijaFotografija}

Na pitanje kako je američki izaslanik Matthew Palmer jučer iznosio prijedlog o varijabilnoj izbornoj jedinici, što je za DF, kako reče Dunović, treći entitet.

Dunović smatra da Palmerov prijedlog o varijabilnoj jedinici znači treći entitet.

Predstavnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo smatra "da se pod tepih gura činjenica da cijeli zastoj koji imamo u FBiH od 2018. godine je sadržaj uzroka to što SDA i HDZ ne mogu da se dogovore i to je stvorilo krizu u funkcioniranju Federacije."

- Potpuno je apsurdno da se neki zakoni usvojeni u ovom domu ne šalju u proceduru, pa zamislite, zakon o konzumiranju duhanskih proizvoda stoji u ladici, ne znam kojem političkom centru je smetalo da se to usvoji. Moramo skinuti maske s lica da se vidi kakva je ovo situacija - istakla je.

 

 

 

EU delegacija, 02.12.2021
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.