open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SAD spreman koristiti sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski sporazum
Ambasada SAD-a u BiH reagirala je na današnji potez Narodne skupštine RS-a, odnosno usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.
20.10.2021. u 20:17
get url
text

- Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u Bosni i Hercegovini da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti - navodi se u pisanoj izjavi iz Ambasade SAD-a nakon što je Narodna skupština RS-a u srijedu usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, prenosi N1.

Ističe se i kako "ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija".

- Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu - ističu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaje se kako "pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo".

- Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve - ističe se u saopćenju i dodaje kako prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.