- Pozivamo nadležne vlasti da bez odlaganja istraže ove incidente i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost - rekao je glasnogovornik State Departmenta u saopćenju.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, koji je pojačao secesionističku retoriku, predvodio je 9. januara proslavu dana kada su bosanski Srbi proglasili nezavisnost 1992. godine, što je izazvalo rat u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

VEZANI TEKST - "Marš na Drinu", "Himna kosovskih junaka", "Za krst, za krst...", kakve poruke Dodik šalje

- Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda - rekao je portparol, prenosi Reuters. 

Svečanosti se, navodi dalje ova agencija, poklapaju sa srpskim pravoslavnim hrišćanskim praznikom. Upravo je ova vjerska komponenta, podsjetili su, dovela do toga da Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasi praznik neustavnim jer je diskriminirao katoličke hrvatske i muslimanske bošnjačke zajednice.

Proslave su uključivale marš naoružane policije kroz Banju Luku. Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se učesnici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani.

Komemoraciji su prisustvovale kineske i ruske diplomate i zvaničnici iz susjedne Srbije.

- Dok su ruski i kineski predstavnici "smatrali prikladnim da učestvuju u destabilizujućim ceremonijama", Sjedinjene Države su u utorak donirale centralnoj vladi 96.000 doza vakcine protiv COVID-19 - rekao je portparol.

Evropska unija je u ponedjeljak saopćila da rukovodstvo bosanskih Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi podsticati tenzije.

Washington je prošle sedmice sankcionirao Dodika zbog "destabilizirajućih i koruptivnih aktivnosti i pokušaja razbijanja" dogovora iz 1995. godine, kojim je okončan rat, uz posredovanje SAD-a.