Sindikat Rudnika Kreka podnio je tužbu protiv Uprave i traže da sud poništi odluke o prekidu rada za 111 zaposlenih, a zatražili su i od Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku da osigura izbor članova mirovnog vijeća u okviru kojeg bi Sindikat i menadžment Rudnika Kreka mogli naći zajedničko rješenje. Istovremeno, Elektroprivreda BiH je upozorila da bi oko 120.000 građana Tuzle i Lukavca mogli bi ostati bez grijanja te su pozvali Upravu Kreke da nađe rješenje.

VEZANI TEKST - Iz Elektroprivrede upozorili: Oko 120.000 građana Tuzle i Lukavca mogli bi ostati bez grijanja

U saopćenju za javnost Uprave i prokurista Rudnika Kreka danas pozivaju na socijalni dijalog.

- Uprava i Prokurista Rudnika Kreka Tuzla pozivaju Sindikat Rudnika na vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih zaključenjem Sporazuma o saradnji u daljnjoj implementaciji procesa prestrukturiranja kako posljedice svih dešavanja u vezi sa obustavom i opstrukcijama ovog procesa ne bi snosili građani FBiH - saopćeno je.

Pozivaju sindikat i radnike na "ustručavanje od protuzakonitih odluka i poziva na bunt", navodeći da je iznalaženje rješenja za novonastalu situaciju moguće samo kroz socijalni dijalog i bez tenzija koje mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja sigurnosti u okruženju.

- Sindikatu i radnicima skreće se pažnja na ulogu, zadatke i odgovornost Rudnika u obezbjeđenju nesmetanog funkcionisanja elektroenergetskog sistema BiH kroz obezbjeđenje neophodnih uslova za rad termokapaciteta Elektroprivrede BiH, proizvodnju električne i toplotne energije, kontinuirano i stabilno snabdijevanje kupaca - navdeno je u saopćenju kojeg su potpisali v. d. direktora Rudnika Kreka Husein Trumić i prokurista Adil Bašić, protiv kjeg su radnici u podnijeli tužbu.