Zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsena Šahman potvrdila je večeras u emisiji FTV-a "Odgovorite ljudima“ da nova skupštinska većina ima 18 ruku, te da se nada da će biti još više zastupnika koji će ih podržavati.

Govoreći o političkom haosu u Kantonu Sarajevo, Šahman je istakla da je on potpomognut harangom po društvenim mrežama, u pojedinim medijima i istupima pojedinih zastupnika.

-Postavilo se da je pitanje Vlade Kantona Sarajevo, pitanje svih pitanja u državi. Nažalost, svi zajedno poslali smo građanima lošu poruku. Kanton se podijelio, postavili smo neke druge prioritete, bavimo se sami sobom, i postali smo sami sebi svrha. Pitanje helikoptera je bio kraj svega ovoga (šestorke, op. a). Došlo se u situaciju da se ne smije ni pitati zašto pare za helikopter, a ne za nešto drugo. Recimo za novac za deponiju Smiljeviće, za rješavanje pitanja zagađenog zraka... Naš zastupnik Poturak je pitao i onda je nastao haos- kazala je, između ostalog, Šahman.

Elmedin Konaković, zastupnik Naroda i pravde je insistirao na tome da je smjena Vlade KS i nova većina dogovorena između predsjednika DF-a, SDA i SBB-a, Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića 17. maja, a ne kada je počela priča o nabavci helikoptera.

Šahman je kazala da to nije tačno, ali da se "možemo vratiti i na period prije helikoptera", kada je također bilo problema u šestorki.

Zastupnik SDA Mirza Čelik je obrazložio da je vlast u KS formirana bez SDA, koju smatra izbornim pobjednikom, i da se to više neće desiti, jer je "mimo demokratske volje građana".

- Na dan kad je Edin Forto imenovan za premijera, 26. decembra, mi smo jasno kazali da ćemo uraditi sve, da ćemo kao stranka koja je pobijedila u KS sa 54.000 glasova, raditi na uspostavi svoje vlade na temelju platforme koju smo ponudili građanima- rekao je Čelik.

Šahman, za koju se spekulisalo da neće glasati za smjenu Vlade KS, večeras je na FTV-u dala obrazloženje situacije.

Nakon opaske Igora Stojanovića (SDP) da se nada da Vlada neće "pasti" nakon što je čuo da Šahman nema ugovor sa SBB-om, ona je rekla da je svjesna da se manipulira njenim imenom, ali da će glasati za smjenu Vlade KS.

Rekla je da je razgovarala sa ljudima iz svoje izborne baze i da će slijediti njihovu preporuku, a to je da ostane u SBB-u i glasa za smjenu.

Obrazložila je da ona nema ugovor, za razliku od ostalih iz SBB-a, jer je naknadno ušla u Skupštinu. Tačnije kada je njen stranački kolega Mirvad Kurić iz zastupničkih klupa otišao na mjesto ministra u Vladi KS.

Dodala je i to da ugovor od SBB-a dobila putem e-maila, ali da ga nikada nije potpisala jer je smatrala da ne treba. Ostali su, kako je ustvrdila, ugovore potpisali kada su preuzeli mandate.