Rekao je to reagujući na današnju posjetu austrijskog književnika i negatora genocida Petera Handkea Bosni i Hercegovini.

- Da imamo zakon o zabrani negiranja genocida današnja posjeta Petera Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća. Posjeta na dan kada je srušena Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci  je dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar je u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince - naveo je Salkić.

Dodao je da prijem Petera Handkea od onih koji u političkom smislu predstavljaju bosanske Srbe pokazuje njihovu privrženost ratnim zločincima i nastavku negiranja presuđenog genocida, saopćeno je iz Salkićevog Kabineta.

- Odsustvo katarze, empatije za žrtve, priznanja genocida i kontinuitet veličanja ratnih zločinaca glavna su prepreka izgradnji povjerenja i stabilnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji. Zbog ponašanja političkih predstavnika bosanskih Srba, koji dominantno čine vlast u entitetu koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, potrebno je u budućnosti na najozbiljniji način razmotriti status područja na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid - kazao je Salkić i dodao:

- Međunarodna zajednica treba najozbiljnije razmotriti činjenicu da su u Dejtonskom mirovnom sporazumu kroz teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine i naziv entiteta nagradili one koji su osuđeni za počinjeni genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške zločine, te tu grešku ispraviti u budućim ustavnim promjenama.