open-navfaktor-logo
search
O Durakovićevim izjavama
Salkić: Politika koju vodi Dodik nije produkt djelovanja politike iz Sarajeva, već iz Beograda
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je da se ne slaže sa tvrdnjama novoizabranog potpredsjednika RS-a Ćamila Durakovića koji je za N1 rekao "da su sve sankcije koje trpe Bošnjaci povratnici u RS-u produkt političke reakcije iz Sarajeva".
28.10.2022. u 13:32
get url
text

- Politika koju provodi Milorad Dodik nije produkt djelovanja politike iz Sarajeva, već politike iz Beograda. Narativ koji on koristi brižljivo je definisan unutar SANU-a, Srpske pravoslavne crkve i političkih krugova u Srbiji, sa ciljem prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nemoguće države - kazao je za Faktor potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Ističe da probosanske stranke uglavnom reaguju na političke poteze Milorada Dodika.

- Naša je obaveza da ne dozvolimo da istinu pobijedi laž i to je glavni problem za Milorada Dodika. Kada kažemo bh. entitet RS on se nervira, jer mu teško pada da je to istina, a on bi želio da širi neistinu da je to država. Kad kažemo da su Vojska Rs-a i dijelovi policije počinili genocid, da je vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba presuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat on se nervira, jer je to suprotno njegovom stavu da nije bilo genocida i da su presuđeni zločinci srpski heroji i stvaraoci RS-a.

Kada se mi borimo da zaštitimo državnu imovinu apelacijama pred Ustavnim sudom on se nervira, jer on smatra da je Bosna i Hercegovina država bez imovine. Kada mi kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanskim jezikom on se nervira, jer smatra da smo mi vjerska skupina i da ne postoji bosanski jezik - ističe Salkić, te dodaje:

- Kada mi tražimo da se ne obilježava 9. januar, jer on budi u žrtvama progona i genocida sjećanje na progon, logore, ubistva, genocid i masovne grobnice on se ljuti, jer on veliča počinioce ovih zločina. To su neki od razloga zašto se Dodik ljuti na sve nas, bez obzira gdje živimo - rekao je.

VEZANI TEKST - Duraković: Sarajevo naljuti Dodika i onda on kažnjava Bošnjake u RS-u
 

Smatra da bi se Dodik da je u situaciji isto ponašao prema svim Bošnjacima u Bosni i Hercegovini kao što se ponaša Bošnjacima u RS-u.

- Baš kao što bi i Mladić i Karadžić da su mogli okupirali cijelu Bosnu i Hercegovinu, a nas protjerali ili ubili - smatra Salkić

Naglašava da se ne slaže sa tvrdnjama Ćamila Durakovića koji je kazao "da su sve sankcije koje trpe Bošnjaci povratnici u RS-u produkt političke reakcije iz Sarajeva".

- Naravno da se ne slažem sa stavom da kolokvijalno rečeno Sarajevo iznervira Dodika pa se on iživljava na nama. Njegova frustracija dolazi od činjenice da ne može da majorizira Bošnjake u cijeloj državi kako to radi u ovom entitetu. Njegova i zamisao njegovih mentora je bila da će puno lakše slomiti Bošnjake u ovom entitetu i da će puno lakše širenjem neistina postići neostvarene ratne ciljeve - istakao je.

Mišljenja je da će Dodik postajati sve nervozniji zbog neostvarenih strateških ciljeva, osim ako ne dođe do promjene u instrukcijama iz Beograda.

- Ali u to je teško vjerovati imajući u vidu historiju i ambiciju stvaranja "srpskog sveta" - zaključuje Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.