Predmet je formiran uz pritisak javnosti, koji je uslijedio nakon što je Ukrajina od BiH zatražila informacije o porijeklu ikone, opravdano sumnjajući da je ukradena i da pripada kulturnoj baštini te zemlje. Zatim je uslijedila šutnja Tužilaštva, koja je prekinuta tek 6. januara, kada su iz te institucije najavili da će u okviru istrage saslušati i ostale članove Predsjedništva BiH, uprkos činjenici da nisu imali apsolutno nikakvu ulogu u ovoj aferi.

VEZANI TEKST - Tadić ponovo na usluzi Dodiku: Šta se krije iza postupaka Tužilaštva u predmetu "Ikona"?

Najavili su iz Tužilaštva BiH da će saslušati i ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžiju, koji je 24. decembra, nakon što je Rusija vratila ikonu i preporučila da se njeno porijeklo utvrdi istragom Interpola, sporni predmet donio u BiH i vratio Miloradu Dodiku.

Uprkos deklarativnoj brizi o "međunarodnom ugledu BiH", čime pravdaju ažurnost u nekim drugim predmetima, Tužilaštvo BiH još uvijek nije saslušalo Samardžiju, niti mu je, sudeći prema njegovim tvrdnjama, uputilo poziv na saslušanje.

- Nisam dobio nikakav poziv. Ako ga dobijem, ja ću normalno dati svoju izjavu, sve u skladu sa propisima i zakonima – kazao je Samardžija u razgovoru za Faktor.

Aferu "Ikona" Samardžija ocjenjuje kao "medijsku kampanju". Tvrdi da poštuje zakone i propise institucije BiH, ali da se, dodaje, moraju poštovati i "oni koji rade u diplomatiji i njihov pogled na te stvari". Zatim se požalio na ulogu medija u ovoj aferi.

- Ne može samo zbog medijske kampanje, koju vodi širi krug medija, ne mislim samo na vas, da se proizvode predmeti i da se stalno drže tenzije mjesec dana nakon toga – izjavio je Samardžija.

U javnosti se pojavila informacija da je Samardžija doputovao iz Rusije u BiH 24. decembra bez dozvole Ministarstva vanjskih poslova BiH. Vjerodostojnost te informacije smo željeli provjeriti u Ministarstvu, odgovor nije došao do nas, ali jeste informacija o našem upitu do ambasadora Samardžije.

- Ja znam da ste vi taj zahtjev poslali Ministarstvu. Već sam ja dobio tu informaciju. Vi, lično. Ja sam tu informaciju dobio iz svojih izvora. Postoji u diplomatiji praksa da šef države, ako vas je imenovao, pozove na konsultacije, nema potrebe da ja pitam ministra da li treba da dođem – izjavio je Samardžija.

Na upit o informaciji da li je "darodavac" postupio u skladu sa sugestijom Rusije, odnosno da li je zatražio od Interpola pomoć u utvrđivanju porijekla ikone, Samardžija je kazao da to nije njegova odgovornost i da ne želi ulaziti u to.

- Ja, koliko znam do danas, ali neformalno, ikonu niko ne traži osim Bisere Turković. Ja vam to tvrdim odgovorno. Niko ikonu ne traži – kazao je ambasador BiH u Rusiji.

Međutim, njegovoj tvrdji ne odgovaraju istupi ukrajinskih institucija, poput Ministarstva vanjskih poslova koje je u nekoliko navrata i u javnim istupima ministra zatražilo informacije o ikoni i njeno vraćanje u tu zemlju.

- Na stranu izjave, oni trebaju tražiti pisanim putem svoje kulturno naslijeđe. Oni trebaju tražiti putem Interpola. Ja znam kako je nastala nota ukrajinske kancelarije u Sarajevu. Nastala je potpuno proizvoljno. Je li imala zahtjev Interpola u svojoj kancelariji da kaže da je to kulturno naslijeđe Ukrajine – izjavio je Samardžija.

Sudeći prema ovim objašnjenjima, dalo bi se zaključiti da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upravlja i Ministarstvom vanjskih poslova Ukrajine i ukrajinskim institucijama. Zanimalo nas je koji bi motiv Ukrajina mogla imati da u ovoj aferi postupa na način na koji postupa.

VEZANI TEKST - Ikona je u sefu u Dodikovom kabinetu, traže dokaze od Ambasade Ukrajine da je to njihova kulturna baština

- Ne mislim da ja ona upravlja, nego da je tu neko izmanipulisan. Mislim da je kancelarija ukrajinske ambasade u Sarajevu izmanipulirana. Od koga, ja to neću sada da procjenjujem. Imam svoje lično mišljenje, ali neću da ga iznosim – kazao je Samardžija.

Ambasador zatim tvrdi da je postojao plan da on ikonu preda u Ministarstvo, te da se nakon toga organizira konferencija za medije na kojoj bi, kako je kazao, bilo 100 novinara i na kojoj bi se "talambasalo u nedogled".

- Ikonu niti je kupilo Ministarstvo vanjskih poslova, niti je ikonu poklonilo Ministarstvo vanjskih poslova ili zavelo u protokol svojih poklona. Zašto da je vraćam ja Ministarstvu – izjavio je Samardžija.

Tvrdi da je ambasadoricu Turković obavijestio o povratku u BiH, te da joj je dostavio cjelokupnu prepisku sa ruskom stranom. Govoreći o spornoj ikoni, kazao je da je ona mnogo manja nego što to njena fotografija sugerira.

- To je mala, takozvana džepna ikonica. Moskva ima 1.500 hramova. Ja u svakom hramu mogu kupiti onakvu ikonicu za 150 eura. Ne bih želio da je procjenjujem. Neka to rade ovlaštene institucije – zaključio je Samardžija.

Informacije o provedenim aktivnostima Tužilaštva BiH u okviru istrage u predmetu "Ikona" smo zatražili od te institucije, ali po već ustaljenoj praksi su izostali odgovori.