- Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela.

Pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja teži, za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i nudimo kontinuiranu podršku provođenju svih reformskih napora, uključujući i NATO sjedište u Sarajevu.

Ohrabrujemo rukovodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoristi širinu NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo. Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju sa NATO-om. Saveznici apeliraju na političke lidere da rade konstruktivno i demonstriraju političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju euroatlantskih težnji provodeći prijeko potrebne političke, izborne, ekonomske i odbrambene reforme, uključujući i one kroz Program reformi zemlje sa NATO-om, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u - navodi se u komunikeu.