Ove subote vakcinacija se vršila na punktu u Importanne Shopping Centru, gdje su nakon velikog odziva građana ukupno aplicirane 402 doze vakcina. Građanima su na raspolaganju bile vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm za prvu, drugu i treću dozu.

Podsjećamo da je vakcinacija u tržnim centrima počela 6. novembra ove godine, a uzimajući u obzir da se u prethodnim vikendima vakcinacija vršila u brojnim tržnim centrima u Kantonu Sarajevo, ukupno je na ovaj način vakcinisano oko 4.500 osoba.

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić, ovom prilikom, je izjavio da je broj onih koji se žele vakcinisati na ovom punktu znatno veći u odnosu na prethodne sedmice, a kako je to bilo i očekivano, ove subote je oboren rekord.

Bitno je naglasiti da se na ovim punktovima vakcinišu osobe svih dobnih skupina, a najviše mladi ljudi.

VEZANI TEKST - Redovi za vakcinisanje protiv korone u Importanne centru

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo nastavlja se u domovima zdravlja, gdje se osim prve doze, vrši i revakcinacija, te davanje treće doze vakcine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Treća doza svih vrsta vakcina su na raspolaganju svim dobnim skupima, kao i onima koji su primili prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je prvo potrebno da prijave podatke o prve dvije doze u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva građane na poštivanje mjera koje su na snazi, te ih prvenstveno podsjeća na obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.