open-navfaktor-logo
search
Građani ogorčeni
Sarajevo: Nehumano hvatanje pasa lutalica postalo praksa, a predstavlja krivično djelo
Ogorčeni građani na društvenim mrežama dijele video na kojem, za sada nepoznati radnici, u naselju Pofalići na nehuman način hvataju psa.
25.08.2022. u 07:55
get url
text
hvatanje psa lutalice, Pofalići

Kako kaže naša sagovornica, ovo nije prvi put da se zabilježi nehumano hvatanje pasa lutalica te da se uprkos reakcijama ogorčenih građana ništa ne mijenja.

Na snimku se može vidjeti kako jedan muškarac hvataljkom prvo vuče psa za jednu šapu dok se on pokušava spasiti, ne pokazujući znakove agresivnosti već tako izložen velikom strahu skakuće uokolo i cvili, dok mu drugi muškarac hvataljku stavlja na glavu i vuče ga do automobila.

Zbog činjenice da je 2016. godine objavljen video na kojem, kako su prenijeli mediji, uposlenici Higijenskog servisa KJKP Rad na identičan način hvataju psa, pozvali smo KJKP Rad da nam potvrdi da li se i ovaj put radi o njihovim radnicima.

- Ne bih mogao potvrditi da se radi o radnicima Higijenskog servisa. Naši radnici nose narandžasto-zelene kombinezone, a ovi na snimku imaju plave – kazao je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić, iako su radnici na snimku iz 2016. godine također imali plavi kombinezon, a za koje je tada N1 naveo da su uposlenici Higijenskog servisa.

Osim činjenice da je praksa hvatanja pasa u KS nehumana, ona predstavlja i kršenje Zakona i Pravilnika o utemeljivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi.

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja članom 3. je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu. Člankom 19. Pravilnika o utemeljivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi navodi se da hvatanje i prijevoz napuštenih životinja koje se uklanjaju s javnih površina vrše za to osposobljene osobe, uz primjenu odgovarajući opreme, dok je članom 318. Krivičnog zakona FBiH ovako postupanje pri hvatanju životinje koje se može vidjeti na videu, definiše kao krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.