Četvrtak, 01.06.2023.
Ramiz Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv
FOTO: Ines Lučić

Sarajevo: Obilježena 28. godišnjica pogibije legendarnog komandanta i heroja Ramiza Salčina

U Sarajevu je danas obilježena 28. godišnjica od pogibije komandanta Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo Ramiza Salčina, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i ordena oslobodilačkog rata "Zlatni grb s mačevima".

Ramiz Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao ključnim bitkama na Žuči, Mojmilu i Dobrinji, te uvezivao jedinice, patriote, odrede i samostalne bataljone u brigade Oružanih snaga Armije RBiH, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu pogibije u Saraj-Polju i učenjem Fatihe porodica, prijatelji i brojne delegacije su odali počast komandantu i heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata, rahmetli Ramizu Salčinu.

Cvijeće su položile delegacije Općine Novi Grad, Oružanih snaga BiH, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, te mnogobrojna boračka udruženja i predstavnici političkih stranaka iz Novog Grada.

Prisutnima se obratio Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo koji je rekao da je pogibija rahmetli Ramiza Salčina predstavljala nesaglediv gubitak za Novi Grad i odbranu Bosne i Hercegovine.

- Danas se ponosno sjećamo iskrenog patriote i hrabrog borca, gazije, borca za odbranu svog naroda i demokratije, borca za odbranu suživota na ovim prostorima i odbranu države Bosne i Hercegovine od fašističkih agresorskih snaga. U nagovještaju zla koje će krenuti na državu BiH, a to se vidjelo posebno iz Srbije i izdajom unutrašnjih snaga bosanskih Srba, Ramiz se aktivno uključuje o organizaciju odbrane Sarajeva i države BiH. Daje nemjerljiv doprinos u stvaranju Armije RBiH, aktivno učestvuje u odbrani grada, formira prve linije odbrane na Mojmilu, učestvuje u oduzimanju velike količine oružja i materijalno-tehničkih sredstava iz kasarni JNA - kazao je Delalić.

Nakon polaganja cvijeća na mjestu pogibije delegacije su posjetile i mezarje na Kovačima gdje je rahmetli Ramiz Salčin ukopan, te su proučile Fatihu i odale počast.

Svečana akademija uz prigodan program bit će održana večeras u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh