Subota, 02.07.2022.
h

Sarajevo: Šta se krije od javnosti na tajnom sastanku u kontejneru

Sastanak sa građanima Hrasnog Brda oko problema izgradnje kružnog toka održan je bez prisustva novinara u kontejneru jer je službenica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo istjerala novinare sa obrazloženjem „niste pozvani da prisustvujete ovom sastanku“.

Dakle, u kontejneru su se krile tajne od javnosti, a predstavnici MZ Hrasno Brdo tražili su samo da se mogu direktno automobilima uključiti u kružni tok koji se gradi kod pekare AS u sklopu projekta Južna longitudinala.

I nakon sastanka novinari nisu dobili izjave od članova Direkcije za puteve, uz obrazloženje da će „biti još sastanaka“. Dok stanovnike Hrasnog Brda i novinare vozaju u krug, kantonalne birokrate iz Općine Novo Sarajevu ovom izuzetno važnom sastanku za stanovnike Hrasnog Brda nisu ni prisustvovali.

Prazna obećanja

Stanovnik Hrasnog Brda Izet Tinjak izrevolitran, kako kaže „šupljom pričom“, napustio je sastanak, jer je ocjenio da će oni graditi kako su naumili, a to što odgovara stanovnicima ovog naselja nije im ni važno.

- Znam da ćemo se izboriti za direktni ulaz u kružni tok. Ako ne bude tako, zaustavit ćemo izgradnju. Ako se ne možemo priključiti direktno na kružni tok, Hrasno Brdo će biti odsječeno. To neće dozvoliti više od 6.000 stanovnika ovog naselja i neće nas tjerati u smrt da izlazimo na tranzit i da strahujemo kada će nas neki kamion odnijeti u smrt – kazao je Tinjak.

Enver Dervišević iz MZ Hrasno Brdo izjavio je za Faktor nakon sastanka da ništa nije dogovoreno.

- I ovoga puta samo imamo obećanje da će se pokušati pronaći rješenje. Sastanku je prisustvovao i predstavnik projektantske firme koja je uradila ovo nakaradno rješenje i on je izrazio dobru želju da se ovo riješi. Zaključak je da im je potrebno još sedam dana da razmotre mogućnost može li se Varaždinska ulica direktno spojiti na kružni tok – kazao je Dervišević.

Stanovnici Hrasnog Brda tvrde da nikada nije bila javna rasprava prije početka gradnje kružnog toka. U Direkciji za puteve izjavili su ranije za Faktor da je javna rasprava bila i da nije bilo nikakvih primjedbi, a to je na jučerašnjem sastanku sa stanovnicima Hrasnog Brda potvrdio i ministar saobraćaja Mujo Fišo.

Zašto se bune stanovnici ovog dijela općine Novo Sarajevo

Kako smo se uvjerili na mjestu događaja, njihov izlaz od kružnog toka pomjera se za nekih pedesetak metara. Međutim, problem je ulazak automobila u kružni tok, jer se mora uključiti preko zaobilaznice koja je veoma frekventna, pogotovo sa teretnim vozilima, a izlaz se nalazi ispred nepregledne krivine i stanovnici kažu da neće da rizikuju “život svoje djece“ da bi se uključili u kružni tok.

- Ispred pekare AS ima dovoljno prostora za direktno uključenje u kružni tok - tvrdi stanovnik Enver Zornić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh