Sarajevska berza: Informacije o padu bh. tržišta kapitala su besmislene

Objavljeno: 28.12.16 u 12:12

U vezi sa viješću koja je objavljena u pojedinim elektronskim i printanim medijima da je "bosansko tržište" doživjelo pad vrijednosti od 33 posto, Sarajevska berza - burza vrijednosnih papira se javnosti obratila saopćenjem u kojem opovrgava ove navode. 

Zgrada Sarajevske berze FOTO: ARHIV
Zgrada Sarajevske berze FOTO: ARHIV

- Većina medija se u svojim tekstovima poziva na analizu Reutersa, koja je vršila poređenje vodećih indeksa u Evropi, a ustvari citira dijelove teksta objavljenog na stranici cnbc.com objavljenog dana 16.12.2016. godine ("Factbox - A year of surprises in European equities"), odnosno stranice "The Fiscal Times", objavljenog istog dana pod istim naslovom – piše u saopćenju.

Ističu da se “u ovim tekstovima navodi da je "bosansko tržište" u 2016. godini imalo najgori performans, sa padom od 33 posto. U tekstu objavljenom na The Fiscal Times, se dodatno navodi i indeks – BIFX“.

- Tačno je da je indeks BIFX u 2016. godini zabilježio pad vrijednosti od 33,60 posto. Međutim, poređenje BIFX-a, koji prati kretanje cijena Zatvorenih investicionih fondova (ZIF-ova, bivših Privatizacijskih investicionih fondova, tj. PIF-ova) sa vodećim benchmark indeksima u Evropi poput DAX-30, EuroStoxx 50, CAC-40, IBEX, ATX i drugim, nema nikakvog ekonomskog smisla. Benchmark indeks Sarajevske berze - burze nije BIFX, nego SASX-10, koji prati kretanje 10 najvećih kompanija na domaćem tržištu kapitala (mjereno po tržišnoj kapitalizaciji). SASX-10 je u 2016. godini zabilježio pad vrijednosti od 0,84 posto u periodu od početka godine do 23.12.2016, što je daleko od najlošijeg performansa koji se u analizi navodi – zaključuje se u saopćenju Sarajevske berze.