Sarajevska policija uhapsila odbjeglog prevaranta iz Konjica

Objavljeno: 07.12.17 u 18:31 Autor: E. F.

Elvir Faladžić (33) iz Konjica za kojim je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potjernicu zbog sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave uhapšen je sinoć u Ulici Krečane u Sarajevu.

Elvira Faladžića uhvatile i sigurnosne kamere
Elvira Faladžića uhvatile i sigurnosne kamere

On je nakon hapšenja priveden u sarajevsku policiju gdje je i zadržan na saslušanju.

Potjernicu za Faladžićem je raspisao Općinski sud u Sarajevu.

On je inače policiji dobro poznat zbog prevara koje je počinio u više gradova u BiH, a u kojima je deblji kraj izvuklo nekoliko firmi.

Posljednja prevara koju je planirao ovoga ljeta pala je u vodu, a ovoga puta meta su mu bili uposlenici PC Centra Mostar. Od njih je on tada zatražio da mu se napravi ponuda za dva mobitela, a tražio ih je navodno za svoje radnike koji su na terenu u Mostaru.  Radnici su posumnjali u njegove namjere pa su provjerili firmu za čijeg se vlasnika predstavljao i saznali da je ista firma prevariila više drugih trgovina koje posluju uglavnom sa tehničkom robom.

Jedna od takvih je i firma 'A-steel' u kojoj se Faladžić također predstavljao da je vlasnik firme E&M d.o.o. koja je registrovana u Istočnoj Ilidži. On je tada došao u firmu A-steel kako bi kupio armaturnu mrežu. Sat vremena je razgovarao s radnicima, kazavši da radi s Arapima na poslovima trgovine zemljištem i na obnovi kuća, sve s ciljem da ih uvjeri kako je ozbiljan kupac. Tako je ova firma prevarena za 1.196 KM.

Također, sumnja se da je i oštetio firmu 'Tehno-vox' iz Istočnog Sarajeva prošlog ljeta, odakle je odnio dva televizora u vrijednosti od oko 1250 KM. Nekoliko preavara počinio je i u Mostaru.

Protiv Faladžića je 2010. godine optužnicu podiglo Tužilaštvo BiH za krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava. U njegovom vozilu su pronađena 1.454 piratska CD-a i DVD-a različitog sadržaja, čime je prekršio zakon.