Sarajevski dani poezije: Književna večer "Pjesnici o Maku Dizdaru"

Objavljeno: 19.10.17 u 22:06

U okviru Sarajevskih dana poezije, večeras je u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu održana književna večer pod nazivom "Pjesnici o Maku Dizdaru", posvećena 100. godišnjici od rođenja jednog od najznačajnijih bh. pjesnika.

U večerašnjem programu su učestvovali Nenad Tanović, Hadžem Hajdarević, Abdulah Sidran i Asmir Kujović. Programu su prisustvovale poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH, članovi porodice Dizdar i značajan broj ljubitelja poezije.

Danas je u Bošnjačkom institutu otvorena i međunarodna naučna konferencija "Mak Dizdar: prvih stotinu godina", koja će biti nastavljena 20. i 21. oktobra na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Također, u okviru programa Sarajevskih dana poezije u Galeriji Općine Novi Grad održana je književna večer na kojoj su stihove čitali pjesnici iz Slovenije, Hrvatske, Irana, Republike Turske i BiH.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije, koja se održava od 18. do 22. oktobra, u okviru bogatog sadržaja okupit će pjesnike iz cijelog svijeta. U ovogodišnjem, 56. izdanju manifestacija će ponuditi četrdesetak događaja na različitim lokacijama u Sarajevu, uz učešće oko 50 gostiju, te pjesnika ne samo iz BiH i regije, već i Njemačke, Turske, Irana, Kine, Švicarske i drugih zemalja.