open-navfaktor-logo
search
Grozni uvjeti
Sarajevski studentski domovi: Nije se krečilo, u kuhinju curi voda i fekalije
Ovdje nema nikakvih ulaganja, sve stagnira i sve što se uradi, to bude od donacija, priča jedan od studenata
11.12.2019. u 20:46
get url
text

U Javnoj ustanovi Studentski centar Sarajevo, u studentskim domovima na Bjelavama i u Nedžarićima uvjeti za boravak studenata se ne popravljaju već godinama.

Nakon što je prije nekoliko godina predstavljen renovirani paviljon za boravak studenata, do danas se nije radilo na nekim značajnijim i oku vidljivim poboljšanjima.

Studenti ukazuju na to da aktuelni menadžment Javne ustanove Studentski centar nema sluha za probleme studenata koji borave u domovima, a da uposlenici tromo i usporeno izvršavaju svoje poslove, dok novac koji se uplaćuje ide za njihove plaće, tekuće troškove, ali ne i na popravljanje standarda života studenata.

- Najveći problem u domu jeste topla voda koju imamo četiri sata dnevno. Iako smo imali obećanja da će se nešto mijenjati po tom pitanju. Od četiri ili pet sati do devet navečer je taj režim na snazi. U zimskom periodu je dosta hladno jer imamo dotrajalu stolariju. Dosta studenata se žali na hladnoću jer nema ni izolacije – priča student iz doma na Bjelavama.

Jedan od studenata ističe kako pojedini paviljoni imaju zajedničke kupaonice.

- Ta kupatila su u očajnom stanju i pedesetak ljudi koristi tri tuš kabine. I sad zamislite kad vodu imate samo četiri sata, a nas nekoliko želi da se istušira. Čekate na red, dobijete desetak minuta – kaže ovaj student.

{$galerijaFotografija}

Ističe da tu bude i smiješnih scena.

- Dok se jedan tušira, ovaj koji čeka ili pjevuši ili ga požuruje, ali ne bude problema, svađe i tako toga – kaže student.

Mjesečno se za boravak u studentskom domu na Bjelavama plaća od 114 KM do 195 KM.

- Zavisno od paviljona do paviljona, to zavisi od uvjeta i onoga što se nudi u paviljonu. Najskuplji je taj koji je otvoren prije par godina i u njemu je odlično kako je u ovim koji nikada nisu renovirani – navodi student koji boravi u studentskom domu na Bjelavama.

Studenti koji borave u studentskom domu su, kako kažu, iz cijele BiH i boravak ovdje im je najpovoljnija opcija, pa trpe nešto što, da imaju mogućnosti, sigurno ne bi trpili.

- Ovo je najjeftiniji smještaj jer mi nemamo izbora. Tu je uračunato spavanje, hrana i svi drugi troškovi, grijanje, struja, voda – pojašnjava.

Jedan od njih kaže da ove godine nije ni okrečeno za vrijeme ljetnog raspusta, te da su studenti ušli u sobe koje su već na samom početku bile neuvjetne.

Isto nam pričaju i studenti iz Studentskog doma u Nedžarićima.

{$galerijaFotografija}

- Ja sam ovdje godinama i uvjeti su ove godine katastrofalni. Nije se okrečilo i sobe su veoma neuvjetne. Ovdje nema nikakvih ulaganja, sve stagnira i sve što se uradi, to bude od donacija. Problemi su i sa odvodima u zgradi. Kada se pusti voda u toku noći, tresu se zidovi, valjda ima zraka u cijevima. Kupatila su još davno loše urađena jer se voda ne slijeva u odvode već prolazi u sobe pored ili sprat ispod. Ima i dijelova zgrade gdje ta voda prolazi pored osigurača od struje što je veoma opasno – priča jedan od studenata koji boravi u Nedžarićima.

Poplave su, kaže, uobičajena pojava.

- Svakodnevno se prijavljuju kvarovi, od lavaboa koji su 90 posto napuknuti, šolja i vodokotlića koji su pokvareni, i zato dolazi do tih poplava. Kada se neko tušira, ovom ispod procuri voda u sobu. Ima studenata koji ne paze na higijenu i ne odnose se domaćinski, ali teško je sačuvati nešto što je davno postavljeno i što je davno trebalo zamijeniti. Kako u svojoj kući, tako i u domu – navodi jedan student.

Hrana je, također, loša, a da bi se nešto popravilo, treba se žaliti.

- Kada napravite pritisak, onda se stanje malo popravi, pa se opet vrati na staro. Sanitarni uvjeti nisu odgovarajući. Inspekcija ne reaguje, iako su dolazili u obilazak. Mi imamo informacije da su u kuhinji naišli na jako loše uvjete. Radnici su se čak žalili da su, iz soba koje se nalaze iznad kuhinje, zbog slabih vodoinstalacija curile fekalije u kuhinju gdje se pravi hrana i niko na to ne reagira – priča jedan od studenata.

Studentski dom Nedžarići
1 od 43
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.