Subota, 30.05.2020.
h

Sarajlije nasjele na prevaru: Lopov im "poklanjao" Zepter posuđe, zauzvrat im uzimao zlato

Nekoliko građana Sarajeva proteklih dana naivno je nasjelo na prevaru muškarca koji im je navodno "poklanjao" Zepter posuđe.

Prema izjavama prevarenih građana radi se niskom, tamnoputom muškarcu, sa crnom kosom i dužom bradom koji vozi crnog audija. On im je, kada bi ih sreo ispred zgrade, nudio Zepter posuđe kao poklon, da bi od njih na kraju, kada bi došao u stan, tražio zlato ili novac.

- Užasno se osjećam, ne mogu da vjerujem kako me je ovako prevario i šta sam uradila. Ispred haustora sam bila, a on je sa još jednim čovjekom sjedio u autu. Mahnuo mi je, zovnuo me i rekao da hoće da mi pokloni posuđe Zepter. Prvo nisam vjerovala i rekla sam da ne želim, ali on je već uzeo kutije iz gepeka i krenuo da ih nosi prema meni. Pitao me u kojem stanu živim i krenuo prema njemu – priča nam jedna od prevarenih građanki.

Kaže da ni u jednom momentu nije pristala da uzme posuđe, ali da je on insistirao.

- Rekao je da je Mađar i da je pokušao prodati posuđe, ali nije uspio, zbog čega želi da ga pokloni, jer ga ne može nositi preko granice i carine. Tada sam povjerovala u priču i obradovala se jer znam da je Zepter posuđe jako dobro, a nikada ga nisam mogla priuštiti – priča naša sagovornica.

Međutim, kada je raspakovao kutije, prevarant je tražio nešto zauzvrat.

- Tada je rekao: 'Gospođo vi sada meni trebate nešto pokloniti'. Ja sam se iznenadila i rekla da nemam ništa, ali mi je onda tražio lančić. Naivno sam mu ga dala, ali je rekao da je to malo, pa je tražio zlatni prsten, pa mu je i to opet bilo malo. Tražio mi je i zubno zlato, ali sam rekla da nemam ni to. Na kraju sam mu morala dati nekoliko prstenova i lančić, i jedva je otišao – kaže starija gospođa, još uvijek potresena nakon prevare.

Dodaje da su, kasnije pričajući o tome, komšije iz tog naselja, shvatile da je mnogo njih na sličan način isti čovjek prevario, samo je nekima tražio novac, a nekima zlato. Zaključili su da su sve njegove žrtve bile starije osobe, te su čuli da se zapravo radi o nekom jeftinom kineskom posuđu, koje je čak i otrovno.

Pojedinima je ovaj prevarant pokušavao i prodati ovo posuđe po "bezobraznim cijenama" tvrdeći da se zaista radi o pravom Zepter posuđu.  

- Bio sam u autu na parkingu ispred zgrade, kada mi je prišao neko u crnom audiju. Insistirao je da mi proda Zepter posuđe, ali sam ga drsko odbio, jer mi je to bilo sumnjivo – kazao je za Faktor Sarajlija, koji je na svu sreću izbjegao prevaru.

Iz firme Zepter kažu da nisu imali direktnih pritužbi građana na ovog prevaranta, te ističu da građani ne bi trebali vjerovati i pouzdati se u takve načine kupovine i navodne nagradne igre i poklone.

- Naši kupci znaju proces kupovine svih naših proizvoda. Zepter posuđe mogu kupiti ili u našem bilo kojem uredu ili posredstvom svog saradnika. Mi ljude možemo i pozvati na prezentacije naših proizvoda u našim prostorijama. Ukoliko tada odluče nešto da kupe, s njima direktno sklapamo ugovor, te nakon toga u roku od 28 dana im dostavljamo kupljeni proizvod, koji je zapakovan i sa fakturom. Sve je transparento i ne može biti nikakvih prevara – kažu za Faktor iz firme Zepter.

Iz MUP-a KS za Faktor su izjavili da su imali samo jednu ovakvu prijavu.

- Prva policijska uprava je obaviještena 15. aprila da je izvršena ovakva prevara nad osobom inicijala I. G. F. ali ona nikada nije došla u policijske prostorije da da izjavu. Policija još ima nekih saznanja i svakako radi na rasvjetljavanju - kazali su nam u MUP-u. 

Apeluju građanima koji se nađu u ovoj situaciji da ne budu lakovjerni, te da ovakve situacije obavezno prvo prijave policiji.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh