U KS je jučer potvrđeno 1.375 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To su rezultati analize uzoraka, i to 1.193 PCR testa i 1.431 antigenska testiranja, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Kako bi izbjegli čekanje u redovima koje zna potrajati satima, ali i radi sigurnosti od potencijalne zaraze, građani radije pribjegavaju brzim kućnim testovima.

- U proteklih mjesec dana uočen je povećan interes građana za kupovinu testova u našim apotekama – potvrdili su iz JU Apoteke Sarajevo za Faktor, te dodaju da na raspolaganju imaju dovoljne količine.

Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS dr. Anisa Bajramović ističe da testovi koji ispunjavaju naredbe Kriznog štaba, a to su više od 90 posto senzitivnost i više od 97 posto specifičnost, zasigurno moraju biti pouzdani.

- Oni su preporuka i u svijetu. Značajno je, pogotovo zbog velikih gužvi na punktovima za testiranje. Klinički centar je ograničen i ljudstvom i mogućnošću. To antigensko testiranje nam je najbolji način da izađemo iz ove krize – zaključila je ona.

No, ona naglašava da se nalazi ovih testova ne mogu unijeti u zvanični sistem zdravstva.

- Naravno, pacijenti su dužni da se obrate svom ljekaru ukoliko test prikaže da su pozitivni, a zatim i da se zvanično testiraju na punktovima – pojasnila je Bajramović.