open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Šarović: Ovo je direktno ugrožavanje mira sa mogućnošću izbijanja rata, put kojim je krenuo Dodik opasan je za RS
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je danas da je današnja posebna sjednica NSRS-a i namjera vladajuće koalicije u RS-u predvođene SNSD-om za vraćanje nadležnosti, direktno ugrožavanje mira.
10.12.2021. u 15:49
get url
text

Kazao je da nikada nije učetsvovao u prijenosu bilo kakvih nadležnosti.

- Nikada moja ruka, u tom smislu, nije dignuta – istakao je Šarović, te dodao da bi bilo dobro da se prizna da su predstavnici RS-a "svojom rukom" prenijeli nadležnosti, a da je to u najvećem dijelu učinio SNSD.

- Bilo bi dobro da priznate da ste to radili svojom rukom, i to neke svojom voljom, neke dogovorom, a neke pod međunarodnim pritiskom i da kažete "kajemo se i to danas želimo da vratimo i ispravimo". To je poštenije i bolje, nego da javnosti prodajemo da smo narodni heroji – rekao je Šarović.

Rekao je da je ključno pitanje da li RS danas ima tu snagu da iznese ovaj poduhvat.

- Da li je ovakav RS, i vi koji ovo predlažate, u stanju, moćni i da imate mogućnosti da uradite ovo što ste naumili. Ovo pitanje nema u tolikoj mjeri veze sa patriotizmom, izdajom i hrabroćšću, ali ima sa odgovornošću, razumom i ispravnom procjenom onoga koji ima ambiciju da nas sve vodi, da li je ovo trenutak – rekao je Šarović.

Poručio je da sa ovim poduhvatom može samo da se uhvati jak RS, a misli da RS to sada nije.

- Način na koji se ovo predlaže je direktno ugrožavanje mira i uvođenje RS-a u opasnu spiralu sukoba sa mogućnošću izbijanja rata. To želim da prenesem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku – poručio je.

Rekao da će SDS podržati svaki razuman prijedlog, ali da on mora da ide kroz dijalog.

- Jednostrane odluke - ne, jer je to opasnost po RS. Ne za odluke koje će ugroziti mir i sigurnost i ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, bez obzira koliko se upinjete da kažete da se on ne ugrožava. Dužnost je reći narodu u šta ga vodimo, šta ako donesemo zakone i ponovo osnujemo vojsku RS-a i da li to bez rata možemo da učinimo i bez intervencije NATO-a. Hoće li narod mirno živjeti kao do sada i koje posljedice ćemo imati, kao RS. Put kojim ste krenuli, gospodine Dodik, je opasan put za RS i mi vas ne možemo pratiti. Potreban je radikalan zaokret. Pristup koji ste vi izabrali je poguban za RS. Legitimno je tražiti svoja prava, ali ne način koji ste vi izabrali – poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.