open-navfaktor-logo
search
Politički zaokret
Sastanak HRS-a BiH i Mosta u Zagrebu: Ne dođe li do izmjena Izbornog zakona, imamo svoj plan B
Delegacije Hrvatske republikanske stranke Bosne i Hercegovine i Mosta u Hrvatskoj održale su zajednički sastanak u Zagrebu na kojem je analizirana politička situacija u BiH te su definirane zajedničke buduće aktivnosti ove dvije stranke u cilju dodatnog jačanja saradnje po pitanju statusa Hrvata u BiH.
07.02.2022. u 12:41
get url
text

Zaključeno je da Republika Hrvatska mora koristiti sve diplomatske kapacitete koje ima u institucijama EU-a, Vijeća Evrope, NATO-a i dr. kako bi pružila maksimalnu moguću podršku rješavanju hrvatskoga pitanja u BiH.

- Činjenica je kako je međunarodna zajednica svojim ponašanjem otvoreno stala na stranu unitarističke sarajevske politike. Izjave o "jedinstvenoj BiH jednog naroda" predstavnika EU-a ponajbolje govore o tome. Jasno je vidljivo, dakle, kako sva tobožnja lobiranja od Vlade RH u biti ne postoje. Dapače, nanose štetu. Kolika šteta može biti govori, primjerice, činjenica kako su hrvatski predstavnici u Vijeću Evrope, na čelu s Marijom Pejčinović Burić šutke i bez ikakve reakcije ostali na sramotan govor Željka Komšića u kojem je izvrtao historiju govoreći o agresiji Hrvatske na BiH - saopćili su iz HRS-a BiH.

Zbog svega navedenog Hrvatima u BiH je, dodaju, potrebna jedna politička katarza, odnosno politički zaokret u BiH.

- Definirati političke modele koji će staviti hrvatski narod i hrvatskog čovjeka u prvi plan. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH, sa svim svojim građanskim i političkim pravima zagarantiranim u Ustavu i Izbornom zakonu, po cijenu pozicija i beneficija iz vlasti. Kako bi se to dogodilo, politika Republika Hrvatske prema BiH se mora iz Brisela preseliti u BiH. Hrvatska mora voditi suverenističku politiku prema Hrvatima u BiH, dok god sistemski nije riješeno hrvatsko pitanje u ovoj zemlji. Do sada to nije bio slučaj. Hrvatska godinama vodi politiku dirigiranu interesima Brisela, a ne svoga naroda u BiH. To je dovelo do toga da Hrvati u BiH nemaju nikakve političke strategije, a posebno nemaju jasnu strategiju šta ako se ne dogode izmjene Izbornog zakona - navode i dodaju:

Stoga je došlo vrijeme za novi politički smjer, političku stratešku alternativu Hrvata u BiH koju će predvoditi HRS i Most. Primarni naglasak će biti stavljen na izmjene Ustava, administrativno preuređenje BiH, a za početak definiranje jasne strategije za predstojeće Opće izbore 2022. i scenarij u slučaju neusvajanja izmjena Izbornog zakona. Dopustit ćemo sestrinskim HDZ-ovima, koji objektivno imaju najveću odgovornost u ovom trenutku, da ponude svoja rješenja, odnosno da ponude svoj Plan B. Ukoliko, ili bolje rečeno, kada se to ne dogodi, idemo mi sa svojim. Dolazi novo vrijeme hrvatske politike, s obje strane granice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.