open-navfaktor-logo
search
Sindikat BiH
Šatorović: Čestitam premijeru Novaliću i Vladi na predloženim mjerama, neki poslodavci su prevarili radnike
Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), komentirajući Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji Bosne i Hercegovine uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kazao je da pozdravlja ovaj potez Federalne vlade i premijera Fadila Novalića.
06.04.2020. u 15:49
get url
text

Smatra da su mnogi poslodavci preuranjeno davali otkaze radnicima i da poslodavci žele da se kriza prelama ili preko leđa radnika ili države, ali nikako preko njihovih leđa.

- Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pozdravlja Nacrt zakona koji je utvrdila Vlada FBiH i smatramo da je to jedan prvi korak koji je napravljen u pokušaju spašavanja privrede i ekonomije Bosne i Hercegovine, očuvanja radnih mjesta. Naravno da mislim da se možda tom zakonskom rješenju moglo pristupiti i ranije, ali bez obzira na sve to, činjenice su takve kakve jesu. Kritike koje su došle od raznih udruženja i određenih udruženja poslodavaca mislim da nisu utemeljene, pogotovo iz razloga što nismo ni dali šansu primjeni tog zakona. Nismo ni vidjeli kakve će efekte polučiti. U svakom slučaju ono što je prezentirano javnosti vezano za zakon, i što smo čuli iz izjava premijera Novalića, apsolutno pozdravljamo i bit ćemo sasvim sigurno na dispoziciji provođenja zakona - rekao je Šatorović i dodao:

Ukoliko u narednom periodu budu potrebne dodatne mjere, svakako da mislimo da Vlada FBiH, sve ono što će pomoći radnicima na području FBiH, treba učiniti, i SSSBiH će biti u tom dijelu socijalni partner koji će biti na dispoziciji Vladi FBiH.

Upitali smo Šatorovića da li je ovo prvi put da ne kritikuje Vladu FBiH i premijera Fadila Novalića.

- Nije. Ja sam svaki dobar potez Vlade FBiH pa i samog premijera, spreman ne samo pohvaliti, već i čestitati, ali i u narednom periodu. Čestitam Fadilu Novaliću, to možete staviti u naslov. Ja nemam problem s tim, ali ću isto tako biti onaj koji će biti najglasniji u kritikama svakog lošeg poteza Vlade FBiH, eventualno u narednom periodu. Ja Boga molim da bude što više situacija u kojima ću čestitati Vladi i premijeru i da ću imati što manje prilika za kritike - rekao nam je Šatorović.

Osvrnuo se i na poteze pojedinih poslodavaca koji su "potrčali" da svojim radnicima daju otkaze.

- Činjenica je da neki od poslodavaca nisu ispoštovali ni zakonsku normu oko godišnjeg odmora. Činjenica je da su napravili neku, uvjetno rečeno, prevaru radnika u smislu da su svima potpisivali sporazumne otkaze ugovora o radu, pa ti ljudi nisu bili u poziciji da sva prava ostvare na zavodima za zapošljavanje. Dakle, sve su to stvari gdje su se pojedini poslodavci ipak nekorektno ponijeli prema svojim radnicima i ispalo je pobogu da ti poslodavci postoje i rade samo da bi radnici živjeli i da bi ih oni zapošljavali. U suštini, kao da ti poslodavci nisu imali nikakav profit, nikakvu dobit i sada, kada je malo teža situacija, pokazalo se još jedanput da oni nisu spremni da se odreknu niti jednog feninga svoje ekstra dobiti - govori Šatorović.

Prema njegovom mišljenju, bilo je nekorektnih prijedloga Udruženja Glas malih biznisa.

- Postavlja se pitanje šta je sa čitavom 2019. godinom, dobiti u prva tri mjeseca ove godine... Generalno bi sve trebalo biti preko leđa radnika ili države, ali nikad preko leđa poslodavaca. Do mene je došla jedna u nizu situacija koju su doživljavali radnici u proteklom periodu. Jedan od radnika je objasnio kako se događalo s njegovim gazdom u restoranu. Taj gazda je vlasnik raznoraznih nekretnina, a taj radnik je bio prijavljen na minimalac. A danas je taj gazda prvo odlučio da zatvori radnju i otpusti tog radnika na minimalcu, pošalje ga kući, bez razmišljanja da li će on imati egzistenciju i da li će imati zdravstveno osiguranje koje mu ponajviše treba, za ne daj Bože - rekao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.