Uposlenici nemaju plaća jer 12 granskih sindikata godinama vež duže vrijeme ne uplaćuju članarinu Sindikatu BiH.

Uplaćuju radnicima topli obrok, kartu, doprinose i rate kredita 

Njihov dug prema Sindikatu premašio je 1,1 milion KM.

VEZANI TEKST - SSSBiH dobio presudu protiv jednog od granskih sindikata koji ne plaća članarinu, duguje 60 hiljada KM

Riječ je o granskim sindikatima koji Šatorovića ne priznaju za predjednika SSSBiH, a koje je Savez tužio zbog neuplaćivanja članarine.

- Sudski postupci po pitanju naplate sindikalne članarine su vrlo kompleksni i taj proces će trajati u zavisnosti od suda koliko bude radio na njima. Trenutno imamo jednu presudu koja je u fazi realizacije. U toku je izvršni postupak i očekujemo da bi se to uskoro trebalo riješiti.

Napominjemo da će sav novac koji dospije na račun Saveza samostalnih sindikata BiH biti usmjeren isključivo na isplatu zaostalih plaća radnicima u Savezu. Također želimo istaći da se radnicima uredno isplaćuje topli obrok, prijevoz, doprinosi, kao i rate kredita. Naime, radnici su kredite ranije podigli kod komercijalnih banaka - govori Šatorović.

Dodaje kako je neshvatljivo da u vrijeme inflacije i svakodnevnih poskupljenja, sindikati koji se "kao bore za radnička prava", bez bilo kakvog osnova ne žele platiti članarinu koja bi se iskoristila isključivo za isplatu plaća radnicima u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Radnici nisu primili 23 plaće

- Postavlja se pitanje za šta se oni to bore i koja je njihova uloga u čitavoj ovoj priči? Da li je to zaštita i unapređenje prava radnika ili pak devastacija? Meni izgleda da je ovo drugo. Mi ćemo nastaviti sa borbom i siguran sam da radnici Saveza neće ostati opespravljeni.

Radnici SSSBiH nisu primili 23 plaće. Jedna presuda u vezi s naplatom članarine donesena je protiv Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH. Trenutno radimo na prikupljanju novca za isplatu barem jedne plaće do Nove godine.

Ako se uspije okončati izvršni postupak po presudi u vezi sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH, onda će biti isplaćeno više plaća - rekao nam je Šatorović.