Uvažavajući dugogodišnju saradnju EU i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Sattler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

- Jednostavno, ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja - poručio je ambasador Sattler.

Pozvao je članove VSTV-a da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

- To se mora promijeniti - naglasio je Sattler.

Također je istakao da je u izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi vijeća rade proaktivno i vode svojim primjerom. U tom kontekstu, Sattler je ponovio riječi Reinharda Priebea, koji je pozvao na "promjenu u pravosudnoj kulturi". Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se vijeće i obavezalo.

Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda. To je primjer prepoznavanja problema, koje vijeće treba češće pokazivati javnosti, zaključio je, saopćila je Delegacija EU u BiH.