open-navfaktor-logo
search
EU i Zapadni Balkan
Saznajemo: Komšić predstavlja BiH na samitu u Sloveniji, želio ići i Dodik, ali dobio rampu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavljat će našu državu na samitu koji počinje sutra u Sloveniji, a na kojem učestvuju lideri članica Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija). 
04.10.2021. u 14:52
get url
text

Kako Faktor nezvanično saznaje iz izvora bliskih Predsjedništvu BiH, želju za odlaskom u Sloveniju imao je i Milorad Dodik, za šta je i lobirao kod domaćina, ali mu je iz Brisela diplomatski pristojno poručeno da njegov dolazak nije neophodan. Također, u najavi dvodnevnog sastanka na vrhu ne spominje se Otvoreni Balkan, ekonomsko-politički projekat iza kojeg stoje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

Sastankom na vrhu predsjedavat će predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

VEZANI TEKST - Deklaraciju podržao i Dodik: EU i NATO integracija presudna je za stabilnost i prosperitet regije

- Na prvu sjednicu sa zadovoljstvom pozivamo ključne sudionike u regiji, Vijeće za regionalnu suradnju, Evropsku investicijsku banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj i Svjetsku banku – kako bi saopćili svoja stajališta.

Posebnu ćemo pažnju posvetiti jačanju našeg angažmana u poticanju društveno-privrednog oporavka i održivog razvoja regije, kao i boljem oporavku nakon pandemije utemeljenom na privrednom i investicijskom planu za Zapadni Balkan. 

Na drugoj sjednici, rezerviranoj za čelnike i čelnice EU-a i Zapadnog Balkana, imat ćemo priliku razgovarati o tome kako dodatno produbiti naš politički dijalog, sigurnosnu saradnju i strateški angažman te pritom ponovno potvrditi zajedničku predanost radu na ostvarenju snažne, stabilne i ujedinjene Evrope. To je i važna prilika za razgovor o tome kako osigurati stabilnost regije, ojačati regionalnu saradnju i razriješiti regionalne sukobe - poručio je Michel.

Također, objavljeno je da će EU tokom sljedećih sedam godina u okviru Privrednog i investicijskog plana mobilizirati približno 30 milijardi eura i time regiji pružiti dosad nezabilježenu finansijsku podršku. Pored toga, EU će osigurati bespovratna sredstva u iznosu od 9 milijardi eura u okviru deset vodećih ulagačkih inicijativa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.