open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
SBB poručio DF-u: Nećemo podržati anonimusa, i vaš bivši ministar je završio neslavno
Povodom saopćenja DF-a, u kojem se kritizira SBB, jer "ne želi da podrži jednog anonimusa za novog ministra zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo", SBB u saopćenju za javnost "podsjeća kolege iz DF-a da više neće bezrezervno podržavati njihove kandidate".
06.08.2020. u 11:44
get url
text

VEZANI TEKST - DF: Dr. Štitkovac spreman preuzeti odgovornost za gašenje požara, SBB mu zatvara vodu 

Razlog je, navode iz SBB-a, veoma jednostavan: prethodni ministar je u svojoj biografiji imao upisan direktorski mandat na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, imao je zvanje univerzitetskog profesora i važio je kao referentni stručnjak, pa je, ipak, veoma neslavno završio svoj mandat.

- Pod DF-om, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije uspjelo da izgradi efikasan "put pacijenta", domovi zdravlja nisu funkcionirali, a nepotrebni rivalitet između Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i drugih medicinskih ustanova potpuno je kulminirao. Također, za sve vrijeme trajanja pandemije, ministar iz DF-a nije uspio da osigura dodatne bolničke kapacitete za oboljelje od korone, nije uspio da izgradi izolatorij u krugu Opće bolnice, ali je njegovo ministarstvo uspjelo da baci više stotina hiljada KM na nepotrebnu adaptaciju Arhitektonskog fakulteta, čije je otvorenje spektakularno posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović - saopćio je SBB.

Dodaju da sada DF odgovornost za takvo stanje želi da prebaci na SBB jer se SBB protivi izboru dr. Nijaza Štitkovca, za kojeg DF tvrdi da je u stanju da spasi zdravstvo Kantona Sarajevo.

- Poučeni lošim iskustvom i činjenicom da se nudi znatno nereferentniji kandidat, SBB neće trčati da podrži izbor neadekvatnih ličnosti na najzahtjevnije funkcije u društvu. Legitimno je pravo svake stranke da u koaliciconim odnosima zadrži ovu vrstu rezerve, koja je u najboljem interesu građana i javnog zdravlja - zaključuju u saopćenju SBB-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.