open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
Schmidt: Funkcionalnost države BiH neophodan faktor; Vučić: Od Schmidta očekujem nepristrasan pristup
U Beogradu je jutros u vili "Mir" održan sastanak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Nijemca Christiana Schmidta i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 
09.09.2021. u 11:53
get url
text

Schmidt i Vučić nisu davali izjave medijima nakon sastanka, samo je iz Kabineta predsjednika Srbije objavljeno šturo saopćenje.

- Vučić je poručio Schmidtu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet RS-a u okviru BiH - saopćila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Pored toga, istaknuto je u saopćenju kako je Vučić "iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose".

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Izrazio je podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji, navedeno je u saopćenju.

Schmidt se u srijedu sastao sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. Tokom posjete Beogradu visoki predstavnik je iskoristio priliku da sa patrijarhom razmijeni viđenja i mišljenja o regionu. Dogovoreno je da će nastaviti održavati kontakt, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.