Osim premijerke Srbije Ane Brnabić, Schmidt je u Beogradu sastančio i sa predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem. 

Orlić je jedan od zvaničnika Srbije koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara, neustavnog dana RS-a. Prisustvovao je "svečanoj akademiji" u Banjoj Luci.

- Rođendan Republike Srpske je jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda - kazao je tada Orlić. 

Istaknuo je "da se Republika Srpska branila i odbranila".

- Stvorili smo Republiku Srpsku. Zahvalni smo svima koji su u toj pravednoj borbi učestvovali. Imamo pravo da u miru odgajamo svoju djecu, da u miru sarađujemo sa komšijama, sa cijelim svijetom - dodao je Orlić.

Kazao je u Banjoj Luci "da je stvaranje Republike Srpske bio način da Srbi nađu utočište".

- Hrabri i čestiti ljudi stvorili su Republiku Srpsku. Imamo obavezu da se sjećamo svih onih koji su položili svoje živote u toj borbi jer slobodu imamo zahvaljujući njima - rekao je Orlić.

Tako je Schmidt danas u Beogradu za sagovornika odabrao čovjeka koji se ranije oglušio na njegova upozorenja u vezi sa 9. januarom.

VEZANI TEKST - Na šta se Brnabić požalila Schmidtu u Beogradu

- Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati - naveo visoki predstavnik povodom 9. januara.

Pozvao je i da "se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije". 

Schmidt je, dakle, u Orlić koji "podriva izgradnju povjerenja" i čije je ponašanje "nespojivo sa evropskim vrijednostima" pronašao adekvatnog sagovornika na temu stabilnosti na Zapadnom Balkanu.