open-navfaktor-logo
search
Sjednica u New Yorku
Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske
Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a prezentirao se Izvještaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Uprkos protivljenju Rusije i Kine, Schmidt se ipak obratio.
11.05.2022. u 16:18
get url
text

Nakon poziva na učešće u raspravi visokog predstavnika Christiana Schmidta, Rusija je imala prigovor.

- Mi ne smatramo Nijemca Christisana Schmidta legitimnim predstavnikom. Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo odobrenje za njegovo imenovanje – rekao je predstavnik Rusije.

I izaslanik Kine je imao sličan stav.

- Nije prikladno da on iznosi svoj izvještaj Vijeću – rekao je on.

No, predjsedavajuća Vijeća UN-a ipak je pozvala Schmidta da učestvuje u raspravi.

Visoki predstavnik istakao je da građani BiH naporno rade i da su na dobrom evropskom putu, te da se BiH mnogo godina nalazi u krugovima kriza koje potiču politički lider.

- U Sarajevu su protestirali ispred moje kancelarije kako bi tražili intervenciju međunarodne zajednice kako bi spriječili novi rat. Oni su traumatizirani ratom. Svaka osoba, na ovaj ili onaj način, još nosi rane od rata - kazao je Schmidt.

On je istakao kako mu nije bilo lako da koristi svoje bonske ovlasti, ali da je to posljednje što je mogao učiniti.

- Vlasti RS nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlasti sa državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se RS izdvoji iz Oružanih snaga BiH. Vladajuća stranka u RS kontinuirano pozivaju na mirni razlaz - rekao je Schmidt.

Kako je naveo zatim, međunarodna zajednica neće mirno sjediti dok se narušava poredak koji je u BiH nastao prije 27 godina.

Schmidt se zatim osvnuo i na neuspjele dijaloge u vezi sa reformom Izbornog zakona.

- Uprkos pregovorima nije postignut dogovor o reformi Izbornog zakona. Iako se pregovarači slažu oko nekih dijelova paketa, taj paket nije ispunjen. Ove godine će se izbori održati prema planu, u oktobru. Građani moraju izraziti svoju volju u demokratkom procesu. Pozivam sve političke stranke da postupaju prema zakonu - dodao je on.

Istakao je da vlasti RS-a rade na prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast.

- Primijetio sam da je Republika Srpska u prethodnom periodu nastavila s aktivnostima kojima se potkopavaju provedene reforme. Narodna skupština Republike Srpske je u decembru donijela zaključke kojima se obavezuje na zaključke - kazao je, te istakao da bi to značilo i povlačenje iz Oružanih snaga BiH.

- Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske - rekao je visoki predstavnik u BiH

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.