open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Schmidt: Ustavni sud FBiH mora funkcionisati; Dejton 2 neće se desiti u američkoj bazi, već ovdje
Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, održao je danas u Sarajevu press konferenciju na kojoj je govorio o proteklim Općim izborima, Izbornom zakonu, Domu naroda Federacije BiH, problemima sa imenovanjima sudija u Ustavni sud Federacije BiH... 
05.10.2022. u 14:39
get url
text

- Nismo mogli u potpunosti eliminisati izborne prevare, ali smo imali manje prekršaja zbog toga što sam donio paket integriteta Izbornog zakona. U FBiH nismo imali izabranu vladu i predsjedništvo, sve se zasniva na izbornoj volji još iz 2014.

Ovaj put takvo što neće se desiti. Stvorio sam uvjete da se formira vlast nakon izbora. Razgovarao sam sa predstavnicima stranaka u nedjelju nakon moje odluke i neki su iskazali razumijevanje za nju - kazao je Schmidt. 

Dodao je mu nije bio cilj da se nekome da prednost ili oduzme prednost tokom predizborne kampanje pa je, kako je istakao, birao trenutak kada će objaviti odluku. 

- Kada je u pitanju funkcionalnost FBiH, imamo situaciju da Ustavni sud ima manje sudija. Od ovog momenta bit ću neljubazan, dao sam rok do petka predsjedništvu FBiH da dostave prijedloge. Izborni zakon BiH treba reformu, ona je potrebna. Kada je riječ o presudama Sejdić - Finci, Zornić..., to se mora primijeniti, ne smije se odlagati, to je moja intencija - istakao je njemački diplomata.

Podvukao je da u BiH imaju dva pristupa, onaj Dejtonski sa tri naroda, dva entiteta i jednom državom, i drugi da svi građani imaju puna i ista prava.

- Dejton 2 neće se desiti u američkoj bazi, već ovdje. Želio sam da uzmem u obzir sudske presude i uvedem novu perspektivu. Za mene je slučaj Ljubić pravno okončan. Možda BiH dobije status kandidata do kraja godine - najavio je on.

Zatim se koristio sportskom terminologijom.

- Gađao sam gol stranaka u BiH, vrijeme da politička ekipa krene u protivnapad - poručio je Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.