open-navfaktor-logo
search
Sporni zakoni
SDA će u Banjoj Luci zauzeti stav o ukazu Željke Cvijanović
Čelni ljudi Stranke demokratske akcije (SDA) u petak će u Banjoj Luci održati sjednicu, a jedna od tema bit će i ukaz predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović "o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH”..
12.10.2021. u 21:42
get url
text

Jedna od opcija je da se na sjednici, kojoj će prisustvovati i lider SDA Bakir Izetbegović, donese odluka da se uputi apelacija o ustavnosti pomenutih zakona i to Ustavnom sudu BiH, prenosi N1.

Ustavni sud RS-a je prošlog mjeseca utvrdio da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen zakonom o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranje genocida, koji je, posle odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, usvojila Narodna skupština RS-a.

Pored toga, Sud je utvrdio da vitalni nacinalni interes Bošnjaka nije povrijeđen ni dopunama Krivičnog zakona RS-a, kojim se predviđaju zatvorske kazne za one koji RS nazivaju "genocidnom i agresorskom tvorevinom".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.