open-navfaktor-logo
search
Nabavka polovnih autobusa
SDA i DF napustili sjednicu Skupštine KS: "Imamo samovlašće u liku i djelu nekompetentnog Okerića"
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik (DF) napustio je danas sjednicu nakon što mu predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić nije dozvolio da pipremi zaključak koji se odnosio na tačku dnevnog reda – Strategija razvoja Kantona Sarajevo 2021. – 2027.
24.05.2022. u 18:28
get url
text

Čelik, kako je kazao u svom obraćanju, "nabavku polovnih autobusa ne smatra nečim što će unaprijediti razvoj Kantona Sarajevo", zbog čega je tražio da pripremi zaključak, no s tom konstatacijom nije se složio predsjedavajući Okerić.

- Tražite zaključak koji nema veze sa tačkom dnevnog reda – ustvrdio je Okerić.

Riječ je potom dobio zastupnik Haris Zahiragić, koji je apelovao da Čeliku dozvole pauzu, kako bi pripremio zaključak, podsjećajući da je to korektnost koja se mora poštovati na sjednici.

Ni Zahiragićeve riječi nisu doprle do predsjedavajućeg Okerića, koji je pozvao ostale zastupnike da glasaju. Tada su osim Čelika sjednicu napustili zastupnici iz DF-a, a podržale su ih i kolege iz kluba SDA.

Okerić ih je ispratio riječima: "Idemo dalje do medalje".

- Imali smo tačku dnevnog reda - Strategija razvoja Kantona Sarajevo 2021. – 2027. Zastupnik Mirza Čelik je predložio da Skupština KS zabrani nabavku polovnih autobusa što je postala praksa aktulne vlasti u KS, s obzirom da su digli milionska sredstva kao kredite, najveća su zaduženja, i smatramo da je bruka u KS da se nabavljaju polovni autobusi, a i ovi novi trolejbusi koje su nabavili ne rade, imaju probleme sa softverom.

Predsjedavajući Skupštine mu nije dozvolio da taj zaključak predloži. Kolega je tražio i pauzu ispred kluba DF-a, ni to mu nije dozvolio. Ovdje u KS imamo jedno samovlašće koje se provodi u liku i djelu nekompetentnog predsjedavajućeg skupštine KS, gospodina Okerića, kojem je Ustavni sud barem u pet šest presuda kazao da ne zna poslovnik – pojasnio je za Faktor Mahir Dević, zastupnik iz Kluba SDA.

Ističe da su on i kolege iz SDA kluba iz pijeteta prema zastupniku Čeliku napustili sjednicu, jer ne dozvoljavaju takve odnose prema bilo kojem zastupniku u Skupštini KS.

- Naravno oni su iskoristili tu priliku da bez ikakve diskusije tačku dnevnog reda o kreditnom zaduženju, od 17 miliona eura, za adaptivno upravljanje saobraćajem u Kantonu, da izglasaju bez ikakve diskusije. Čim smo mi izašli oni su stavili tu tačku dnevnog reda na glasanje. Mislim da to najbolje govori kakva su oni manipulatorska grupa koja vlada Kantonom Sarajevo – zaključio je Dević.

U nastavku sjednice, a kako je saopćeno iz Press službe KS, usvojena je Strategiju razvoja Kantona Sarajevo koja predviđa ulaganja više od dvije milijarde KM u strateške projekte i aktivnosti do 2027. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.