- Građani općina koje su najteže pogođene prošlogodišnjim poplavama iščekuju naknadu štete i s pravom se pitaju postoji li dokument o praćenju izvođenja radova na sanaciji terena, upotrebi mehanizacije i broju radnih sati, pa je naknada firmi "Bosman" isplaćena ekspresno brzo? - saopćili su.

Vlada KS tokom prošle godine, kako dodaju, nije usvojila plan utroška namjenskih sredstava sve dok se nisu dogodile novembarske poplave.

- Kašnjenje s usvajanjem plana uzrokovalo je neprovođenje preventivnih mjera zaštite i spašavanja, a nedostatak namjenskih sredstava usporio je reakciju općinskih službi civilne zaštite. Vladi KS i njenom tadašnjem komandantu Štaba civilne zaštite ministru Enveru Hadžiahmetoviću nije bilo dovoljno to što su lošom reakcijom direktno doprinijeli razmjeru katastrofalnih šteta, već kašnjenjem isplata mjesecima poslije poplava, oni produžuju agoniju građana u pogođenim općinama - saopćili su iz SDA Sarajevo i dodali:

- Potvrda informacije o urednoj isplati firme "Bosman" koja je kao podizvođač angažirana i na poslovima rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu, vodi jednostavnom pitanju: u kakvim odnosima su "Trojka" i njihova omiljena firma "Bosman"?