Reakcije

SDA: Vijeće naroda RS-a treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu

Objavljeno: 19.11.2018. u 14:26

Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta, navodi se u saopćenju

FOTO: ARHIV

FOTO: Faktor

SDA odbacuje i cijeni vrlo neodgovornom izjavu i prijetnju Milorada Dodika da će entitet RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS-a.

Iako nepopunjen, Klub Srba u Federalnom parlamentu vrši  svoju ustavnu ulogu, a Vijeće naroda RS-a, iako popunjeno, zbog poslovničkih smicalica u Ustavnom sudu RS-a, nije u mogućnosti vršiti svoju ulogu, navode iz SDA.

-Zbog toga će SDA tražiti ukidanje poslovničkih prepreka. Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta. Vijeće naroda RS-a treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH - saopćeno je iz SDA.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije