open-navfaktor-logo
search
Nikšićeve rokade
SDP opet "briljira": Profesor fizičkog za ministra MUP-a, Mijatović i dalje kandidat, ali za ministra obrta i razvoja
SDP je danas donio konačnu odluku o rasporedu kadrova u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Vojin Mijatović neće biti predložen za ministara unutrašnjih poslova (MUP), nego za ministra obrta i razvoja Federacije Bosne i Hercegovine. 
30.03.2023. u 13:59
get url
text

VEZANI TEKST - Ko bi u Vladu FBiH: Dizdar zna trikove učlanjenja u SDP za novac, Mijatoviću MUP da se 9. januar lakše slavi, Sanja Vlaisavljević...

Na poziciju ministra unutrašnjih poslova SDP će navodno predložiti Almina Hopovaca, dok će za ministra obrazovanja biti predložen Vedran Lakić, objavio je Raport.

Nerin Dizdar ostaje kao prijedlog za ministra izbjeglica i raseljenih osoba, kako je ranije i najavljeno.

Almin Hopovac prvobitno se spominjao kao ministar obrazovanja. Bio je ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Čime se SDP, odnosno predsjednik stranke Nermin Nikšić, vodio kada je u pitanju kandidatura Hopovca za ministra unutrašnjih poslova, nije baš najjasnije, jer Hopovac po svojim kvalifikacijama i dosadašnjem radu nema baš nikakvih dodirnih tačaka sa policijom, sigurnosnim sektorom ili pravom, što je jedna od oblasti koja bi odgovarala toj poziciji.  

VEZANI TEKST - Bećirović protiv imenovanja Mijatovića i Vukoje, Nikšić od NES-a traži da odustanu od Kljake

Hopovac je završio Kineziološki fakultet, gdje je i na doktorskim studijama, prethodno je studirao na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj. Bio je profesor i nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u Sanskom Mostu.

Za one koji možda i ne znaju šta je kineziologija, Hopovčevo stručno usmjerenje, evo definicije ispod: 

VEZANI TEKST - NES: Tzv. "Trojki" smeta sin logoraša, a ne smeta im Dodikov saradnik i HDZ-ovka sa islamofobnim izjavama

Dok se Nišiću sporilo predlaganje Vojina Mijatovića za ministra unutrašnjih poslova FBiH, istovremeno on je sporio Narodnom evropskom savezu (NES) kandidaturu Anela Kljake za ministra trgovine. Preciznije rečeno, Kljako je sporan Fahrudinu Radončiću i njegovom SBB-u, pa se ni Nikšić očigledno ne želi zamjeriti Radončiću i zato je od NES-a tražio tu kadrovsku promjenu. NES je sinoć saopćio da im ne pada na pamet da povlače Kljakinu kandidaturu. 

I dok je ime Sanje Vlaisavljević, kandidatkinje za ministricu kulture iz HDZ-a, dovođeno u pitanje protekla dva dana, o čemu su jasno govorili neki političari, ali i veći dio javnosti, Nikšić partnerima iz HDZ-a nema hrabrosti uputiti zamjerku na taj prijedlog. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.