Kako nam je potvrdio Luka Miladinović, glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), njima je bilo određeno policijsko zadržavanje u trajanju od 24 sata, te su u Regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli saslušani u svojstvu osumnjičenih. 

- Nakon policijskog zadržavanja, oni su jutros otpušteni iz prostorija SIPA-e, uz saglasnost postupajućeg tužioca - kazao je Miladinović.

SIPA je jučer izvršila pretrese na pet lokacija u Srebrenici, među kojima su dvije porodične kuće, zgrada Općine i jedno biračko mjesto, te na jednoj lokaciji u Tuzli.

Bektić, Sandžić i Hamzić su osumnjičeni da su počinili krivična djela udruživanja radi izvršenja krivičnog djela pripremanje krivičnog djela falsifikovanja isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, te kršenje biračkog prava.

VEZANI TEKST - Otjerali Hakiju Meholjića, postavili Begu Bektića: Vrh SDP-a pere ruke, a oni su ga direktno imenovali

Bektić je bio nosilac liste SDP-a na netom završenim izborima, a na listi je bio i Hamzić.

Oni su osumnjičeni da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su potom fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte.

Svi fiktivno prijavljeni Bošnjaci svoje glasove navodno su dali kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

Akcija SIPA-e izvedena je po nalogu Tužilaštva BiH.

- Osumnjičeni su po nalogu postupajuće tužiteljice, ispitani u SIPA-i u Tuzli i istraga o počinjenim nezakonitostima intenzivno se nastavlja protiv svih osumnjičenih. Nije bilo potrebe za pritvorom. Ukoliko se u toku istrage utvrdi bilo kakvo ometanje postupka ili neprimjereni postupci, može biti zatražen pritvor ili mjere zabrane - kazao je za Faktor portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.