Utorak, 26.10.2021.
h

Sead Turčalo: Cilj Rusije je da BiH ostane slaba država

Nastup predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prva je situacija u kojoj jedan ruski zvaničnik eksplicitno navodi šta su to ključni ciljevi te države u BiH. Kazao je ovo u razgovoru za Faktor Sead Turčalo, profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

- Očigledno je da su ruski ciljevi da BiH ostane slaba država, u kojoj će dominantnu ulogu igrati entiteti, te da se asistira u destrukciji uspostavljenog državnog pravosuđa čemu teži prvi čovjek entiteta RS. Jedan od primarnih ciljeva jeste izmjena pozicije Ustavnog suda na način da ta središnja sudska instanca prestane biti jedan od ključnih mehanizama koji mogu spriječiti neku vrstu urušavanja ovako krhkog državno-pravnog poretka BiH. Ona je vrlo eksplicitno naglasila protivljenje NATO-u, te protivljenje pogledu BiH prema Zapadu – izjavio je Turčalo.

Ruski utjecaj u BiH, ističe Turčalo, je prisutan već dugo, ali se do jučerašnjeg istupa Matvijenko nije manifestirao ovako eksplicitnim istupima ruskih zvaničnika.

- On se do sada manifestirao kroz instrumentalizaciju osoba i političkih lidera iz entiteta RS i Srbije, koji su, na neki način, odrađivali taj dio posla koji je bio potreban. Malignitet tog utjecaja se pokazao naročito jasnim u Vijeću sigurnosti UN-a i to u dva navrata. Jednom pri stavljanju veta na rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici, a drugi put pri raspravi o pruduženju mandata snaga EUFOR-a, kada je Rusija poručila da nije čak ni za EU integracije, a kamoli za NATO integracije BiH – pojasnio je profesor međunarodnih odnosa.

S druge strane, snažan utjecaj Rusije, dodaje, podstiče i novi interes Zapada za BiH, poput mogućeg pojačanog angažmana EU-a, SAD-a ili NATO-a.

- Ono što EU traži kroz svoju novu Strategiju je da ispravi neke ranije greške te da se, s druge strane, bar pokaže deklarativnu želju da novom mrkvom ublaži ruski utjecaj u regiji. Taj ruski utjecaj, koji je maligan, na neki način pokreće i druge interese i druge aktere. Oni naravno neće moći to samostalno uraditi, već moraju imati partnere u BiH koji će pokazati da su bezuvjetno opredijeljeni za reforme – kazao je Turčalo.

Pojašnjava da Rusija uspješno eksploatira postojeće zamrznute sukobe u regionu, poput onih u BiH i Kosovu, a za ostvarivanje njezinih geopolitičkih ciljeva dovoljno je samo da održi "status quo" u našoj zemlji.

- Dovoljno je da sprječava i opstruira bilo kakav pokušaj promjene, koji bi išao u nekom pozitivnom pravcu. Kad dugoročno održavate jedan ovakav status, u kojem umjesto progresa imate slabljenje institucija, to djeluje destruktivno po državu. Sa ruske strane je, dakle, dovoljno samo održavati "status quo" i njihov cilj je postignut – poručuje Turčalo.

Istup Valentine Matvijenko, prema kojem je za Rusiju dejtonski ustavni okvir "alfa i omega" te da ne postoji potreba za izmjenama postojećeg ustavno-pravnog sistema, u kontradiktornosti je, smatra Turčalo, sa ostatkom njenog obraćanja.

- Zvaničnica Rusije je rekla da se oni isključivo pridržavaju Dejtona, a onda je navela niz stvari koje su u potpunoj kontradiktornosti, poput njenog miješanja u način na koji bi trebalo izgledati državno pravosuđe, kako bi se OHR trebao ponašati, a OHR je sastavni dio cijelog paketa i to se ne može zanemariti. Imamo neku vrstu koordinirane aktivnosti, s jedne strane Rusije, a s druge njenih igrača na šahovskoj tabli u regiji, koji odigravaju te ključne poteze – zaključuje Turčalo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh