Selektor bh. odbojkašica za Faktor: Rumunke najveća nepoznanica, imat ćemo problema s tehničarom

Objavljeno: 13.10.17 u 12:30 Autor: D. Stambolić

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2019. godine.

Nešić će očito imati problema na poziciji tehničara FOTO: ARHIV
Nešić će očito imati problema na poziciji tehničara FOTO: ARHIV

Selekcija koju predvodi srbijanski stručnjak Goran Nešić igrat će u grupi F zajedno sa reprezentacijama Rumunije, Španije i Latvije.

Otkako je Nešić na klupi našeg nacionalnog tima, najbolje bh. odbojkašice nisu se susretale s Rumunkama, ali su u proteklim kvalifikacionim ciklusima igrale protiv Španije i Latvije.

- S Rumunijom do sada nismo imali nikakve "kontakte". Ipak, siguran sam da će kvalitetne informacije o ovoj reprezentaciji dobiti od moga brata koji je selektor Crne Gore i koji je radio u ovoj zemlji. On je radio tamo i očekujem njegovu pomoć - rekao je selektor Nešić u razgovoru za Faktor, te dodao:

- Sa Španijom smo igrali u dva navrata i svaki put smo igrali sve bolje. Nadam se da bi naredni susret mogao otići u našu korist.

Posljednji susret s Latvijom riješili smo olako u našu korist.

- Latviju smo pobijedili u kvalifikacijama za SP, ali nikad se ne zna sa selekcijma koje gravitiraju ka toj "sovjetskoj školi odbojke" - kazao je Nešić, koji je nedavno napustio ekipu Srema.

Selektor BiH če već u utorak u Brčkom pratiti Ligu šampiona.

- U stalnom sam kontaktu s igračima. U utorak ću svratiti u Brčko da pogledam utakmicu Lige šampiona. Vidjet ću se svakako s igračimama koje su tu u Brčkom, a koje reprezentativni kvalitet - istakao je Nešić.

Pozicija tehničara u narednom ciklusu bi mogla biti jedan od gorućih problema za Nešića i njegove saradnike.

- Amira Sirotanović je prestala igrati, igračica koja ju je nasljedila će na trudničko, pa ćemo rješenje na poziciji dizača morati potražiti među mlađim snagama. Moram reći da sam u stalnom kontaktu s ljudima koji rade u Americi i Kanadi. Pokušavamo da vidimo ima li možda djece koja vuku korijene iz BiH, a koja žele igrati za našu selekciju. Istu stvar radim i u skandinavskim zemljama. Pokušat ćemo pronaći neke nove igračice poput sestara Lazić, koje već nose dres Švedske - rekao je Nešić za kraj.

Vrijedi spomenuti da iz razloga poznatih samo strukturama Odbojkaškog saveza BiH muška reprentacija ponovo nije prijavljena za ovaj kvalifikacioni ciklus.

Iako muški klubovi uredno plaćaju članarinu i kotizaciju, očito u OSBiH ne postoji interes zbog kojeg bi egzistirala muška selekcija. "Politika" kakva je prethodnih godina vladala u krovnoj kući bh. odbojke nije se promijenila ni promjenom na predsjedničkom mjestu na kojem je nedavno Alija Fatić naslijedio Milutina Popovića.