Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo na danas održanoj sjednici donio je tri zaključka:

- Odbija se ponuda koeficijenata Vlade Kantona Sarajevo od jučer.

- Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo izlaze na nove proteste 19. decembra ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo sa početkom u 14 sati.

- Traži se smjena Amele Sofić, ministrice zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo.

Prema riječima prim. dr. Ede Selimića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, jučerašnja ponuda koeficijenata Vlade KS je diskriminirajuća, neustavna i omalovažavjuća.

- Njihova ponuda ne sadrži koeficijente doktora, dok su ostali podignuti za 0,10, a neki uopće nisu dirani. To je za nas neprihvatljivo i mi smo to odbili.  Ponovo ćemo 19. decembra na proteste, jer ne želimo odustati od onoga što tražimo. U prethodna četiri mjeseca dokazali smo da smo puno veći profesionalci i da nam naši pacijenti mnogo više znače, i profesionalno i životno i ljudski nego njima. Tražimo i smjenu ministrice zdravstva Amele Sofić, jer bi kao ministrica u javnom zdravstvu morala sve uposlenike tretirati na isti način, što gospođa Sofić nije radila u prethodnih deset mjeseci. Jedne je favorizirala, a druge diskriminirala, i zbog toga treba otići - naglasio je Selimić.

Podsjetimo, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu prethodnih mjeseci održali su niz sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, ali se ni na jednom od njih nisu uspjeli ništa dogovoriti.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, a članovi su prvobitno tražili povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te izjednačavanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS, za šta je potrebno oko 31 milion KM.

U međuvremenu odustali su od povećanja satnice, ali ne i od izjednačavanja koeficijenta i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara.

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo svoja prava tražili su  i na prvim protestima ispred zgrade Vlade KS 7. oktobra.