Utorak, 15.06.2021.
FOTO: Damir Hodžić

Selimić: Medicinari su napustili trijažne punktove, izlazimo na proteste, čekamo poziv premijera Nenadića

Od jutros od 7.30 sati svi medicinari na području Kantona Sarajevo, pri kantonalnim zdravstvenim ustanovima - domovima zdravlja, povukli su se do daljnjeg sa trijažnih punktova. 

Odluka je ovo Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo nakon, kako oni kažu, višemjesečne agonije u kojoj se nalaze njihovi članovi koji sedamnaseti mjesec čekaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

- Od jutros pacijente primaju samo doktori, a koji će biti primljeni, oni procjenjuju. Mi ćemo danas od 10.30 do 11 sati i tako ćemo raditi svaki dan kako bismo na simboličan način skrenuli pažnju na radnike u zdravstvu i njihov položaj – kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata.

Još jednom je podsjetio da radnici u zdravstvu sutra od 12 d 13 sati izlaze na mirne proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

- Do ovog trenutka ništa se po tom pitanju nije promijenilo. Čekamo potez premijera Marija Nenadića, Kad on odustane od neke svoje nedoumice, kolebanja i klackanja, mi smo spremni odustati od protesta i vratiti se pacijentima. Takva odluka odmah će biti donesena, što se nas tiče. Stalno sam u kontaktu sa Rusmirom Mesihovićem, ministrom zdravstva, i njegovim pomoćnikom Alenom Katavićem. Sve je završeno i nema se više šta razgovarati. Tek od jutros, kada su medicinari napustili trijažne punktove, vidi se ozbiljnost situacije. Nastala je panika. Generalni direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić kaže: "Joj unijet će se infekcija u zdravstvene ustanove". Gospodine Ahmiću, pozovite Mesihovića, odnosno Nenadića i recite: "Haos mi je na terenu", jer je krajnje vrijeme da se ova agonija riješi – istakao je Selimić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh