open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: "Sin Izeta Hočke sa još nekoliko osoba pokušava napraviti novi sindikat kako bi nas oslabili"
Prema riječima predsjednika Sinidkata radnika u zdravstvu KS, sve opstrukcije kreću iz Ministarstva pravde i uprave KS, koji su, kako navodi, u dosluhu sa dr. Izetom Hočkom, predsjednikom Sindikata doktora medicine i stomatologije KS
16.01.2020. u 16:35
get url
text

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je uputio dopis Vladi Kantona Sarajevo, odnosno Ameli Sofić, ministrici zdravstva, da se u narednih osam dana očituju o zahtjevu koji im je dostavljen u maju prošle godine, a koji se odnosi na potpisivanje novog Granskog kolektivnog ugovora.

Podsjetimo, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo peti mjesec su u generalnom štrajku, a traže usklađivanje koeficijenata sa onima koje imaju ljekari specijalisti te potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara prošle godine.

U međuvremenu održali niz bezuspješnih sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, a svoja prava tražili su i na dva protesta koji su održani 7. oktobra i 19. decembra 2019. godine.

- Nakon niza sastanak sa "vladajućom šestorkom" nismo uspjeli ništa dogovoriti. Ostalo nam je da čekamo nove, razumnije i pametnije ljude sa kojima ćemo moći završiti posao – kazao je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, nakon današnje press konferencije u zgradi Doma Sindikata u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sve opstrukcije protiv Sindikata radnika u zdravstvu KS kreću iz Ministarstva pravde i uprave KS, koji su, navodi Selimić, u dosluhu sa dr. Izetom Hočkom, predsjednikom Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

- Hočkin sin-laborant te još nekoliko osoba pokušavaju da naprave novi sindikat medicinskih sestara i tehničara, a sve u cilju kako bi nas oslabili. Na snazi je nevjerovatan, sinhronizovani pokušaj slabljenja Sindikata radnika u zdravstvu KS – naglasio je Selimić.

Bez obzira na, kako kažu, sve opstrukcije koje im se prave, Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ostaje kod prijedloga novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, koji je Pregovaračkom timu Vlade Kantona Sarajevo uručen na prvom sastanku održanom 1. januara 2019. godine, uz korekciju prijedloga visine neto satnice i koeficijenata složenosti poslova, a to je neto satnica 2,60 KM i koeficijenti grupa složenosti poslova. Radi se o koeficijentima koji su sačinjeni prema koeficijentu 5,40 i omjeru doktor specijalista - medicinska sestra 1:2 i doktor specijalista - radnica na održavanju higijene 1:4.

Do danas, kako navode u ovom Sindikatu, nisu dobili nikakvo očitovanje Pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo o svom prijedlogu.

- S tim u vezi, a imajući u vidu činjenicu da Granski kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan, iako će se za 15 dana navršiti godina dana od kada su počeli pregovori, da generalni štrajk traje već peti mjesec, kao i da je u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj 52/19 objavljen Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti medicine i stomatologije na teritoriji Kantona Sarajevo, obraćamo se Vladi KS sa zahtjevom da u roku od osam dana dostavi pisano izjašnjenje u vezi prijedloga Granskog kolektivnog ugovora ovog Sindikata – navode iz Sindikata te dalje navode:

- Istine radi, 2017. godine Vlada Kantona Sarajevo, čiji je premijer bio Elmedin Konaković, je samo Sindikatu doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo digla koeficijent za 0,60, a ostalih 6.300 radnika zaposlenih u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ostalo je na diskriminatorskom čekanju. Iste godine, Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu izborio je neto satnicu 2,60KM i interesantno taj benefit koriste do danas svi uposlenici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, pa i doktori.

- Prošle godine Vlada Kantona Sarajevo, čiji je premijer Edin Forto, koristi iste metode omalovažavanja, diskriminiranja i obmanjivanja. Na prvom sastanku pregovaračkih timova ovog Sindikata i Vlade Kantona Sarajevo rekli su nam da nema novca, potom da neće biti novca zbog izmjena Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, zatim da možemo razgovarati samo o koeficijentima medicinskih radnika, o doktorima i nemedicinarima ne, iza toga nova umotvorina je da su predstavnicima kantonalne vlade potrebni historijski pokazatelji koliko to treba novca za naše zahtjeve, pa da im se javimo 20. marta 2020. godine.

I desi se 20. decembar 2019. godine, pojavi se strukovni kolektivni ugovor potpisan između premijera Forte i predsjednika doktorskog sindikata Hočke, objavljen 31. decembra 2019. godine u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj 52/19, gdje sada ima novca, te će ga biti i u 2020. godini, gdje ne trebaju historijski pokazatelji i gdje su zgaženi svi ostali radnici zaposleni u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koji se ne odazivaju na doktore, a njih je 6.300. Ovakvo ponašanje Vlade Kantona Sarajevo, sa Edinom Fortom na čelu, s gnušanjem smo odbili ne želeći učestvovati u diskriminaciji naših članova, a što su perfidno pokušali podmetnuti nam – kažu u Sindikatu radnika u zdravstvu KS.

Za očekivati je bilo, kažu dalje u ovom Sindikatu, da smo svi u Kantonu Sarajevo pred demokratskom, reformističkom, transparentnom Vladom Kantona Sarajevo jednaki.

- Dakle, kako su se doktorskom sindikatu ispunjavale želje, očekivano je bilo da se sa nama bar u zakonskim okvirima obavi normalan socijalni dijalog, ravnopravnih socijalnih partnera. Nažalost, toga sa vladine strane nije bilo i stoga ste, vezano za naš status, loša vlada, a i loša vlast. Imajući u vidu naprijed navedeno, ovim putem pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da otkloni posljedice opetovane diskriminacije i u roku od osam dana dostavi pisano izjašnjenje u vezi prijedloga Granskog kolektivnog ugovora ovog Sindikata i njegovo potpisivanja. U suprotnom, ponovo ćemo svoje pravo, zbog kontinuiranog diskriminatorskog ponašanja vlada i premijera Kantona Sarajevo iz 2017. i 2019. godine nastaviti tražiti sudskim putem, sada uz krivičnu i meterijalnu odgovornost iz razloga više, što su načinili neotklonjivu negativnu posljedicu po 6.300 uposlenika u zdravstvu Kantona Sarajevo – kažu u Sindikatu radnika u zdravstvu KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.