VEZANI TEKST - Kandidat za selektora: Nakon pregovora sa FSBiH oglasio se Sergej Barbarez

Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, proslavljeni reprezentativci BiH i članovi stručne komisije Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) za izbor selektora proteklih dana obavili su razgovore sa petoricom kandidata. Nakon što su zvanično pričali i sa Sergejom Jakirovićem, Husrefom Musemićem te Amarom Osimom, skratili su listu pa će članovi Izvršnog odbora FS BiH na sjednici u utorak odlučivati između miljenika navijača i "ikone" nacionalnog bh. tima Barbareza i Peteva, nekadašnjeg trenera zagrebačkog Dinama i bivšeg selektora Bugarske.

Barbarez koji ima nedvosmislenu i ogromnu podršku javnosti prilikom razgovora sa Misimovićem i Spahićem ponudio je iskusne trenere za saradnike u stručnom štabu, ali i istakao da bez dileme vjeruje u reprezentativce BiH, kao i da može napraviti rezultat u četverogodišnjem mandatu kojeg će dobiti novi selektor.

Sa druge strane, i Petev je imao korektan razgovor sa stručnom komisijom ali mu, prema mišljenju pojedinih članova Izvršnog odbora N/FS BiH, ne idu u prilog rezultati tokom trenerske karijere. Isto tako, želja većine članova "fudbalske vlade BiH" je domaći trener, odnosno u ovom slučaju Barbarez.

Obzirom da ljudi okupljeni oko člana IO FS BiH Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika Saveza favorizuju Peteva za očekivati je, tj. velike su šanse da u utorak ne bude odluke o izboru nasljednika Dušana Bajevića na "užarenoj" klupi popularno zvanih Zmajeva.

Iako Barbarez trenutno uživa većinsku podršku među 15 članova Izvršnog odbora FS BiH, da bi bio izabran za selektora potrebna je dvotrećinska većina glasova od prisutnih na sjednici, uz uvjet da imaju kvorum.

Shodno tome, velika je vjerovatnoća da u Novu godinu fudbalska reprezentacija BiH uđe bez selektora, iako kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju već u martu 2021.