Serija o prvom predsjedniku RBiH: Poznato ko će glumiti članove porodice Izetbegović

Objavljeno: 11.08.17 u 08:48

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini danas u Sarajevu organizira konferenciju za medije povodom početka snimanja serije o prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića
Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića

Bit će govora o seriji "Alija" koja se počinje snimati u Bosni i Hercegovini, a koju za tursku državnu televiziju TRT radi turska produkcijska kuća Sancak Medya.

Predstavnicima medija obratit će se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren, producent Sancak Medye Muhammed Hakan Sancaktutan, režiser Ahmed Imamović, scenarist Ahmet Tezcan, te predstavnica Muzeja Alija Izetbegović Nađa Berberović.

Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i obuhvatiti period od njegove rane mladosti 1944. pa sve do smrti 2003.

U novoj seriji TRT1 Aliju Izetbegovića će glumiti Yurdaer Okur.


Njegovu suprugu Halidu glumit će Görkem Yeltan.


Sina Bakira Izetbegovića glumit će Berke Üzrek.


Kćerku Sabinu Izetbegović će glumiti Dilşad Çelebi.

Planirano je da snimanje serije traje 75 dana u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju, najavljeno je iz Ambasade Turske u BiH.