Zastupnici Skupštine Srbije u utorak su, na početku rada, koristili pravo da postave pitanja i traže obavještenja od vlasti, ali najviše se negodovalo zbog medija, a haški osuđenik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je naveo kako bi novinarku lista "Danas" Snežanu Čongradin osudio na 20 godina zatvora jer je napisala da je Srbija u Srebrenici počinila genocid.

On je pogrdno nazivao i vrijeđao Čongradin jer je u današnjem broju dnevnog lista u kome radi objavila reportažu iz Potočara u kojoj je, među ostalim, navela da je novinarka "u državi koja je počinila genocid i koja ni dan danas ne da se nije suočila s tim, već je cjelokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa", javlja Beta. 

-Ona kaže Srbija je izvršila genocid i to će proći nekažnjeno, a nama stižu primjedbe da u Srbiji nema slobode medija, a ja bih svakog ovakvog novinara poslao na 20 godina zatvora pa neka grade od njega mučenika i opozicijskog lidera - kazao je Šešelj.

Ocijenio je kako je potrebno promijeniti krivični zakon i u njega unijeti odredbu "po kojoj bi se javno izrečena tvrdnja da je u Srebrenici bio genocid krivično kažnjavala".

-Hitno je potrebno da se donese takva odredba jer one stvari koje se događaju u javnosti gore su od svih naših najgorih očekivanja - dodao je Šešelj.

On je aktiviste Žena u crnom i Inicijative mladih, s kojima je Čongradin išla u Potočare, nazvao "kretenima", ustvrdivši kako bi, da je na vlasti, "znao da se obračuna s takvim ljudima".