open-navfaktor-logo
search
Tenzije u vlasti
"Šestorka" se sastala u Sarajevu, sastanak prekinut zbog prijetnji, psovki i fizičkog sukoba
Prijetnje i psovke, međutim, nisu bili dovoljne, pa je ubrzo došlo i do fizičkog sukoba
11.10.2019. u 19:12
get url
text

Aktuelna vladajuća većina u Kantonu Sarajevo (KS), poznatija i kao "šestorka", u četvrtak navečer je u Sarajevu održala sastanak s ciljem približavanja stavova po određenim pitanjima po kojima su ti stavovi bili poprilično udaljeni. S tim ciljem sazvani sastanak je, saznaje Faktor, prerastao u razmjenu uvreda i psovki, a zatim i fizičkim sukobom.

Atmosfera na sastanku se, tvrde akteri koji su Faktoru potvrdili ove informacije, počela zagrijavati verbalnim sukobom između predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damira Mašića sa nekoliko drugih predstavnika stranaka koje čine "šestorku", a imenovanje Envera Zornića za direktora KJKP Toplane samo je jedan od uzroka "neslaganja" sa prvim čovjekom sarajevskog SDP-a.

Situacija je eskalirala kada se sastanku pridružio Damir Nikšić, bivši član SDP-a koji je ostao "vijeran" vladajućoj većini u zamjenu za nekoliko pozicija u javnim preduzećima. Najprije je došlo do žestokog sukoba između Nikšića i Mašića, kojem se pridružio i SDP-ov zastupnik Igor Stojanović, koji je stao u Mašićevu zaštitu.

- Svađa je ubrzo prerasla u prijetnje, pa su psovali jedni drugima – tvrdi naš izvor.

Prijetnje i psovke, međutim, nisu bili dovoljne, pa je ubrzo došlo i do fizičkog sukoba Nikšića i Stojanovića, kojeg su zaustavili ostali akteri sastanka.

Nikšić je, naime, nezadovoljan jer smatra da su ga u SDP-u prevarili kako bi nastavio podržavati aktuelnu većinu u Skupštini KS. U zamjenu su mu obećane pozicije, poput one čelne u kompaniji Sarajevogas, na koju je SDP ipak postavio svoje kadrove.

Zbog toga Nikšić negoduje već duži period, što je vidljivo i na osnovu njegovih objava na društvenim mrežama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.