Sin najboljeg strijelca Slovenije svih vremena na spisku selektora Vujoševića

objavljeno: 16.05.2018. u 18:42

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević objavio je danas spisak igrača na koje računa u predstojećim kvalifikacionim utakmicama protiv Belgije.  

Vujošević je pozvao 24 košarkaša, što je širi spisak. Tu je i nekoliko novih imena. Ističe se NBA zvijezda Jusuf Nurkić, a zatim Josh Adams iz Bešiktaša, Ajdin Penava, Sarajlija koji nastupa u američkoj univerzitetskoj ligi i koji će ove godine izaći na NBA draft, te Amar Alibegović, također, košarkaš iz američke univerzitetske lige, koji je najmanje poznat ovdašnjoj javnosti.

Međutim, Alibegović dolazi iz košarkaške porodice. Riječ je o sinu Teomana Tea Alibegovića, Zeničanina koji je bio član jugoslovenske juniorske košarkaške reprezentacije, koja je u italijanskom gradiću Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka svijeta u košarci.

Amar Alibegović je rođen 1995. godine, visok je 206 centimetara i igra na poziciji centra. U NCAA ligi brani boje St. John's Red Storma i trenira pod komandnom palicom legendarnog trenera Chrisa Mullina. Ove sezone je u NCAA ligi igrao 27 susreta, u prosjeku je na parketu provodio 11,6 minuta.

Alibegović je 2015. godine bio i na širem spisku selektora BiH Duška Ivanovića, a godinu ranije bio je član U-20 reprezentacije Zmajeva koja je predvođena Jusufom Nurkićem osvojila Evropsko prvenstvo B divizije.

Njegov otac nikada nije igrao za košarkašku reprezentaciju BiH. U Sloveniji se školovao i odrastao. Potom je tri godine bio u SAD-u na koledžu, da bi od 1991. do 2001. godine igrao za selekciju Slovenije. Alibegović je sa Slovencima nastupao na četiri Eurobasketa (1993., 1995., 1997., i 2001.). Odigrao je 52 meča i postigao 990 poena, što ga čini najboljim strijelcem u historiji slovenske košarkaške reprezentacije. Na drugom mjestu je Goran Dragič, sa 924 ubačena poena iz 79 utakmica.

Teo Alibegović, osim Amara, ima još dva sina, Mirzu i Denisa, koji su, također, košarkaši.