open-navfaktor-logo
search
Izrazili nezadovoljstvo
Sindikat i uposlenici TVSA žalili se Vladi i Skupštini KS na uvjete rada
Sindikat uposlenika Javnog preduzeća Televizije Sarajevo i Vijeće uposlenika uputilo je otvoreno pismo povodom primjene novog Pravilnika o radu i sistematizaciji, te ostalih problema sa kojima se, kako navode, suočavaju.
30.03.2022. u 16:40
get url
text

Pismo su prije svega uputili predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću, zamjenicima predsjedavajućeg, zastupnicima u Skupštini KS, premijeru Edinu Forti i ministrima u Vladi KS.

Navode između ostalog da je Uprava ovog preduzeća bez saglasnosti Sindikata i Vijeć auposlenika donijela novi Pravilnik o radu i sistematizaciji radnih mjesta čija primjena počinje od aprila 2022. godine.

Osim o povećanju plaće samo pojedinim uposlenicima, sistematizacije radnih mjesta, radnici TVSA žale se da  to nisu jedini problemi sa kojima se suočavaju.

- U proteklom periodu sve više radnika napušta TVSA među kojima su i vrsni dugogodišnji i iskusni urednici i novinari koji su neprocjenjiv kadar za svaki medij, a koje Uprava TVSA ni na koji način ne pokušava zaustaviti. Slijedeći napuštanja novinara, ove trendove prate i drugi uposlenici, te kako saznajemo i dosadašnja šefica Pravne službe, što je i više nego simptomatično i alarmantno. Radnici se konstantno suočavaju sa brojnim pritiscima, prijetnjama i opomenama pred otkaz. Iako su zdravstveno stanje i dijagnoza bolesti zakonom zaštićeni podaci čije korištenje je ograničeno, uvjeravamo vas da, zaključujući po usmenim i potresnim ispovijestima naših kolega, nikada u TVSA nije bilo više radnika koji zbog djelovanja Uprave, prvenstveno direktorice Duške Jurišić traže i dugoročno koriste pomoć stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja – navode u otvorenom pismu.

Uposlenici pitaju da li "postoji skrivena ambicija zbog koje se šuti pred problemima i da li ovakvo ponašanje treba biti simbolički alarm za uposlenike, te sugestija da traže svoj "selamet" dalje".

- Podsjećamo vas da mi nismo samo izborno tijelo, već smo i majke i očevi, nečija djeca, ljudi zaslužni za slobodu u kojoj kako tako uživamo i ne mislimo da naša obraćanja treba ignorisati i pustiti "niz vodu" – naveli su također u otvorenom pismu.

{$galerijaFotografija}

 

Otvoreno pismo TVSA
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.